Nasilje nad profesorji v srednjih šolah v Prekmurju : diplomsko delo visokošolskega strokovnega študija Varnost in policijsko delo - Pörš, Samo (S. Pörš, 2013)
Diplomska naloga prikazuje problematiko nasilja nad profesorji v srednjih šolah v Prekmurju. Zanimalo nas je kolikšen delež anketiranih profesorjev se v prekmurskih srednjih šolah počuti varne, na kakšen način so bili izpostavljeni nasilju s strani dijakov, staršev, sodelavcev in okolice. Za temo smo si izbrali vzrok za nedisciplino v šoli in pomanjkljivo izobraževanje profesorjev na temo nasilja. Zanimalo nas je kolikokrat so bili profesorji v svoji karieri poučevanja žrtev nasilnega vedenja, njihove reakcije v primeru napadov, vzgojne ukrepe, katere so podali proti napadalcem ter komu so napad zaupali. Raziskavo smo izvedli s pomočjo anketnega vprašalnika, v katerem je sodelovalo 53 anketirancev v štirih srednjih šolah v Prekmurju. Z raziskavo smo prišli do ugotovitve, da nasilje v srednjih šolah v Prekmurju obstaja, in da z leti narašča. Narašča tudi število agresivnih učencev v učilnicah, katerih se profesorji sami bojijo, a v učilnico vstopijo pred njih brez strahu. Zaenkrat se profesorji v svojem delovnem okolju počutijo dobro in varno. Čeprav so bili že napadeni izven svojega delavnega časa s strani dijakov, staršev ali neznancev. Ugotovili smo tudi večjo stopnjo nasilja med sodelavci šole, vendar opravljajo svoj poklic profesorja še naprej. O nastalem verbalnem in fizičnem nasilju ne poročajo sodelavcem in vodstvu šole, še manj pa jih obvesti starše. Na temo nasilje nad profesorji niso imeli izobraževanj, a si le teh želijo, ker menijo, da bila potrebna. Kajti nasilje do njih, v njihovem poklicu narašča. Ugotovitev pa kaže, da profesorji, sami niso usposobljeni za delo z agresivnimi dijaki. Spremenjen sistem kaznovanja in večja disciplina v šoli, bi bili rešitev za nastajanje nasilja samega nad profesorji. Pravilna vzgoja posameznikov, pravočasno odkrivanja znakov agresije in poročanje ter razpravljanje o njej, bi bilo boljše za poklic profesorja. Predvsem pa morajo za to poskrbeti profesorji s pravočasnim obveščanjem o nastali situaciji v razredu, saj je pogosto problem prikrivanja pred že storjeno škodo na njih ali v skupini dijakov. This thesis focuses on the issue of violence against professors in secondary schools in Prekmurje. We wanted to know how many of the professors participating in the survey feel safe in secondary schools in Prekmurje, in what way were they exposed to violence by pupils, parents, colleagues and others. We wanted to find the reason for the lack of discipline in schools and the insufficient training of professors on this topic. We wanted to know how often professors were victims of violent behaviour, how they reacted, what educational measures they introduced against attackers and whom they reported the attack. The research was carried out with a questionnaire, which was filled out by 53 respondents in four secondary schools in Prekmurje. The survey revealed that violence in secondary schools in Prekmurje does exist and is increasingly present. The number of aggressive students in classrooms is also growing, and although teachers are afraid of them they enter the classroom without fear. So far, teachers feel good and safe in their work environment. But they were already attacked outside of their working hours by pupils, parents and others. A higher level of violence among colleagues was also established, but they continue to perform their duties. Teachers do not report to their colleagues and the school management about verbal and physical violence, less of them inform the parents. They did not have trainings on the topic of violence against professors, but they want to participate in such trainings, because they believe they are necessary since violence in schools is increasingly present. The finding shows that professors are not trained to deal with aggressive pupils. Making changes to the punishment system and more discipline in school would provide a solution for the violence against professors. The correct education of individuals and timely discovery of signs of aggression as well as reporting and discussions about aggression would be better for the profession. Above all professors have to take care of that with timely reporting about the situation in class, because now many cases are covered up.