Ugotavljanje prisotnosti stresa med zaposlenimi v splošni bolnišnici v povezavi z zadovoljstvom na delovnem mestu - Vršič, Anita (A. Vršič, 2013)
V magistrskem delu smo predstavili in analizirali stres v poslovnem svetu, osredotočili smo se na raziskavo vzrokov stresa med zaposlenimi in načini njegovega premagovanja. Dotaknili smo se tudi aktualnih tem stresa kot bolezni sodobnega časa. V empiričnem delu smo izvedli kvantitativno raziskavo stresa med zaposlenimi v splošni bolnišnici. Ugotovili smo, da se zaposleni zavedajo pomena stresa in sami skrbijo za njegovo zmanjševanje. Zaposleni se moramo zavedati, da je za nastanek in preprečevanje stresa veliko v nas samih, zato se moramo truditi, da delujemo po poti preprečevanja. Po drugi strani pa bo tudi delovna organizacija morala v delovno okolje vključiti konkretne ukrepe za izboljšanje delovnega okolja, saj bo samo tako lahko zmanjšala upad storilnosti in olajšala delo marsikateremu zaposlenemu. To pa je tudi ključni predpogoj za kakovostno in učinkovito obravnavo bolnika. In this thesis we have present and analyzed the stress in the business world, we have concentrated on the study of the causes of stress among employees and ways to overcome it. We also mentioned the topical issues such as stress, diseases of modern times. In the empirical part, we carried out a quantitative study of stress among employees in the general hospital. We have found out that employees are aware of the importance of stress and self-care for its reduction. Employees should be aware that the formation and prevention of stress is in us, so we try to work on the way of prevention. On the other hand, the working organization should also include concrete measures to improve the working environment, as the only way to reduce the decline in productivity and facilitate the work of many staff. This is also a key for quality and effective treatment of the patient.