MNENJE STARŠEV O PLAVALNIH DEJAVNOSTIH ZA OTROKE - Skrbinek, Tjaša (T. Skrbinek, 2013)
Glavni namen diplomskega dela je bil ugotoviti, ali je mnenje staršev o plavalnih dejavnostih povezano z vključevanjem otrok v prostočasne plavalne dejavnosti. Zanimalo nas je, ali je plavalno znanje staršev povezano s tem, da sami naučijo otroka osnov plavanja in ali sta bivalno okolje ter izobrazba staršev povezana z vključevanjem otrok v plavalno dejavnost. Prav tako smo želeli predstaviti, kateri so poglavitni razlogi, da starši vključijo svoje otroke v plavalno dejavnost in s katerimi ovirami se pri tem srečujejo. V raziskavi je sodelovalo 130 staršev iz mestnega in podeželskega okolja, katerih otroci so stari 6−9 let in imajo opravljen plavalni tečaj. Podatke smo zbrali s pomočjo anketnega vprašalnika in jih obdelali z SPSS. Rezultati so pokazali, da ima največji delež staršev pozitivno mnenje o plavalni dejavnosti, kar pomeni, da bi svojega otroka vključili v plavalno dejavnost, če le-ta še ni vključen. Ugotovili smo, da starši, ki znajo plavati, sami naučijo otroka osnov plavanja. Izobrazba staršev in bivalno okolje v našem primeru nimata vpliva na vključevanje otrok v prostočasne plavalne dejavnosti. Razlogi za vključevanje otrok v plavalno dejavnost so povezani s pozitivnim učinkom na razvoj in zdravje otroka, ovire pa so povezane s pomanjkanjem časa in denarja. The main aim of this diploma work was to found that if parents’ opinion about swimming activities is in relation with including children into swimming activities. We wanted to found out how parents knowledge affects their participation into learning their child of swimming basics and if the living environment and education o affect their decision whether include their child into swimming activity or not. We also wanted to discover which are the main reasons for parents to include their children into swimming activity and with which obstacles they have to deal with. 130 parents from city and country area were included into our research. Their children are between age 6 and 9 and have already finished swimming course. We gained data with a questionnaire and analyzed it with SPSS. The results have shown that most parents think positive about swimming activity which means that they would involve their children into swimming activity if not yet included. We found out that parents who swim well learn their children bases of swimming. Education and living environment influence on including children into swimming activities. Reasons for including children into swimming activities are connected with its positive effects on their healthy development. Obstacles may be found in lack of time and money.