Slovenski turisti kot tarče kaznivih dejanj na območju balkanskih držav : diplomsko delo visokošolskega strokovnega študija Varstvoslovje - Janković, Ljubiša (L. Janković, 2013)
Povzetek Nekatere balkanske države so bile za slovenske turiste vedno privlačne. Z izjemo vmesnega obdobja, ko je na velikem delu tega ozemlja divjala vojna, je bilo to območje varno za potovanja. Tudi trenutno ni podatkov o varnostnih razlogih, zaradi katerih bi odsvetovali potovanje tja, turistom pa svetujejo običajno previdnost, ki naj bi bila tako in tako ustaljena praksa vseh, ki potujejo. V diplomskem delu smo želeli ugotoviti, kako varno je za slovenske turiste potovanje na območje balkanskih držav, katere ukrepe za večjo varnost na zasebnih potovanjih izvajajo turisti sami in kako za njihovo varnost poskrbijo v turističnih agencijah. Zanimalo nas je tudi, katerim virom ogrožanja so že bili izpostavljeni na preteklih potovanjih in kako pogosto je to bilo. Raziskava je temeljila na kvalitativni metodologiji, podatke smo zbrali s pomočjo anketnega vprašalnika. Vzorec raziskave predstavlja 284 polnoletnih oseb, ki so od septembra do decembra 2012 s turistično agencijo Leja turist iz Celja potovale na Hrvaško, v Bosno in Hercegovino ter v Srbijo. Rezultati so pokazali, da skoraj vsi potovanje na to območje ocenjujejo kot varno in da jih za svojo večjo varnost največ poskrbi tako, da pri sebi ne nosijo večjih vsot denarja in da skrbno hranijo dokumente. V preteklosti so največ anketiranih na potovanjih ogrožale okužbe. Poglavitni razlogi za izbiro turistične agencije, s katero potujejo, so ugodna cena aranžmajev, ugled in izkušnje, ki jih ima agencija, ter njena pestra ponudba in dobra organizacija. Varnost, ki jim jo zagotavlja agencija, je za anketirane pri izbiri manj pomemben element. Menimo, da dobre pretekle izkušnje na potovanjih ne smejo biti razlog za brezskrbno vedenje na naslednjih potovanjih. S premišljenim ravnanjem in z upoštevanjem nasvetov lahko za svojo varnost naredijo veliko turisti sami, turistične agencije pa so jim v sodelovanju s pristojnimi državnimi institucijami in ostalimi turističnimi delavci dolžne priskrbeti čim več koristnih informacij s področja varnosti že pred organizacijo potovanja na določeno destinacijo, v času bivanja in pri vrnitvi domov. V primeru, da je varnost turistov iz kakršnihkoli razlogov ogrožena, so omenjene institucije dolžne izvesti vse potrebne aktivnosti za ponovno vzpostavitev njihove fizične varnosti. Slovenian tourists have always found some of the Balkan states attractive. The region has been a safe destination except for the period of war-time. Currently there are no safety reasons which would suggest not to travel there. The tourists are advised to take the usual precaution measures, which is normally the case anyway. The main purpose of this diploma paper was to establish how safe it is for Slovenian tourists to travel to the Balkan states which safety measures are taken on private trips by the tourists themselves and how tourist agencies provide safety of the tourists. Another purpose of the diploma paper was to find out to which dangers the tourists were exposed in the past and how often this was the case. The results showed that almost everybody estimated the travelling to the area as safe. Furthermore, the majority of the tourists ensured their greater safety by not having a lot of money on them and by keeping their documents safe. In the past, infections proved to be the commonest dangers to the tourists. The main reasons for choosing a particular travel agency were reasonable prices of the arrangements, good reputation and experiences of the travel agency as well as its great variety of arrangements and good organisation. The safety ensured by the agency was a less important factor, when it came to choosing this particular agency. It is believed that good experience from the past trips should not be a reason for the tourists to behave carelessly on the future trips. The tourists can do a lot for their own safety by being thoughtful and by taking into consideration various pieces of advice. The tourist agencies cooperating with the competent state institutions and the other tourist workers are obliged to provide as many pieces of useful information regarding safety as possible. This should be done before organising a trip, during the stay in a particular country and when returning home. Should the safety of the tourists be in any way endangered, the above-mentioned institutions are obliged to take all the necessary measures to restore the tourists' physical safety.