Prehranjevalne navade mladih - Kvas, Mateja (M. Kvas, 2013)
Teoretična izhodišča: Zdrave prehranjevalne navade so ključnega pomena pri ohranjevanju zdravja. Na način prehranjevanja v otroštvu in mladosti pomembno vplivajo starši in kasneje pedagoški delavci. Na zmanjševanje nezdravih prehranjevalnih navad mladostnikov vpliva tudi primarna, sekundarna in terciarna raven preventive. Namen diplomskega dela je predstaviti pomen zdrave prehrane ter z raziskavo ugotoviti prehranjevalne navade dijakov in študentov. Raziskovalna metodologija: Raziskava temelji na kvantitativni metodologiji. V njej je sodelovalo skupno 100 anketirancev, od tega 50 dijakov Srednje zdravstvene in kozmetične šole Maribor in 50 študentov Fakultete za zdravstvene vede Univerze v Mariboru. Kot raziskovalni inštrument smo uporabili anketni vprašalnik, ki je zajemal 16 vprašanj zaprtega in 5 odprtega tipa. Rezultati: V raziskavi smo ugotovili, da se veliko anketiranih dijakov in študentov prehranjuje nezdravo. Tega se zavedajo tudi sami, saj kar 58% dijakov in 68% študentov meni, da njihov način prehranjevanja ni zdrav. Razlogov za nezdravo prehranjevanje je več, med njimi so najpogostejši prepogosto poseganje po hitri hrani, premalo zaužite zelenjave in morske hrane in premalo število dnevnih obrokov. Razprava in sklep: Menimo, da bi morali mladostniki razmisliti o svojem načinu prehranjevanja, saj nezdrav način življenja, kamor sodijo tudi nezdrave prehranjevalne navade resno ogrožajo naše zdravje. Prav tako smo mnenja, da v Srednji zdravstveni šoli in na fakulteti dobimo dovolj znanja o prehrani in zdravem življenjskem slogu. Pomembno je, da spremenimo naš življenjski slog v primeru če je ta nezdrav, s tem da začnemo s spremembami načina prehranjevanja in se začnemo dovolj gibati. To je pomembno zlasti v času mladostništva, saj si tako postavimo dobre temelje zase, vplivamo na svoje partnerje, kasneje otroke in kot zdravstveni delavci na primarni, sekundarni in terciarni ravni preventive tudi pozitivno vplivamo na paciente kar je tudi cilj našega poklica. Theoretischer Hintergrund: Gesunde Ernährungsgewohnheiten sind für den Erhalt körperlicher Gesundheit essentiell. Die Ernährungsweise in der Kindheit und in der Jugend wird besonders durch die Eltern und später auch durch die Pädagogen stark geprägt. Auf die Verminderung ungesunder Ernährungsgewohnheiten haben aber auch die Primär-, die Sekundär- und die Tertiärprävention einen Einfluss. Das Ziel dieser Diplomarbeit ist es die Bedeutung der gesunden Ernährung vorzustellen und die Essgewohnheiten der Schüler und Stundenten durch eine Forschungsarbeit zu bestimmen. Forschungsmethodologie: Die Forschungsarbeit basiert auf der quantitativen Methodologie. Insgesamt 100 Testpersonen wurden befragt, davon 50 Schüler aus der Mittelschule für Medizin und Kosmetik in Maribor und 50 Studenten aus der Fakultät für Medizinwissenschaften der Universität von Maribor. Unser Forschungsinstrument war ein Fragebogen mit 16 offenen und 5 geschlossenen Fragen. Resultate: Die Forschungsarbeit hat gezeigt, dass sich viele Schüler und Studenten ungesund ernähern. Dessen sind sie sich aus selbst bewusst. Sogar 58% der Schüler und 68% der Studenten meinen, dass ihre Essgewohnheiten nicht gesund sind. Es gibt mehrere Gründe für ungesunde Essgewohnheiten, die häufigsten dabei sind das greifen nach Fast Food, zu wenig Gemüse und Fisch und zu wenige Mahlzeiten am Tag. Abhandlung und Schlusswort: Wir sind der Ansicht, dass sich Jugendliche mehr Gedanken über ihre Ernährungsgewohnheiten machen sollten. Eine ungesunde Lebensweise, wozu auch schlechte Ernährungsgewohnheiten zählen, kann sogar lebensgefährdend sein. Wir sind auch der Meinung, dass wir in der Mittelschule für Medizin und auf der Fakultät genug Wissen über gesunde Ernährung und gesunden Lebensstil übermittelt bekommen. Es ist wichtig, dass wir unseren Lebensstil, wenn er ungesund ist, auch ändern, indem wir unsere Essgewohnheiten umstellen und wir physisch aktiv werden. Das ist besonders in der Jugend wichtig, da wir so eine gute Grundlage für uns selbst schaffen und so unsere Lebenspartner und später auch Kinder beeinflussen. Durch unsere Berufsausübung in der Primär-, Sekundär- und in der Tertiärprävention können wir auch Patienten positiv beeinflussen, was das eigentliche Ziel unseres Berufes darstellt.