Tehnično varovanje garažnih hiš : diplomsko delo visokošolskega strokovnega študija Varnost in policijsko delo - Novak, Venčeslav (V. Novak, 2013)
Pri gradnji garažne hiše gre za izjemno zahteven projekt, ki obsega projektiranje, gradnjo in vzdrževanje objekta. Projekt je eden osnovnih elementov vsake gradnje, kar velja posebej za projekte tehničnega varovanja: mehansko varovanje, protivlomni sistem, videosistem, kontrolo pristopa, odkrivanje hlapov eksplozivnih plinov in protipožarni sistem. Varovanje premoženja postaja v današnjih časih naraščajočega kriminala vse bolj pomembno. Najučinkovitejše varovanje garažne hiše je kombinacija mehanskega in tehničnega varovanja. Sistemi tehničnega varovanja so skoraj v celoti zamenjali prisotnost varnostnika, vendar bo njegovo posredovanje v primeru nezaželenih dogodkov vedno potrebno. Zaradi čedalje večjega razvoja tehnologije, težnje po čim večji zanesljivosti in dostopni ceni pa v mnogih primerih človeka odlično nadomesti tehnično varovanje. Sistem tehničnega varovanja mora biti ustrezno načrtovan, nevpadljivo vključen v objekt ali okolje, uporaba le-tega pa učinkovita. Kljub uporabi tehničnih sredstev za uspešno varovanje potrebujemo strokovne in odgovorne osebe. V Sloveniji obstaja več kot sto podjetij zasebnega varovanja, ki imajo licenco za varovanje objektov, med katere sodijo tudi garažne hiše. Garažne hiše so opremljene z najsodobnejšo parkirno tehnologijo, barvne etaže omogočajo boljšo orientacijo, široka parkirna mesta pa zagotavljajo udobno parkiranje njihovim uporabnikom. Tehnično varovanje garažnih hiš je v času gospodarske krize še toliko bolj pomembno, saj število kaznivih dejanj narašča. Za zmanjšanje kriminalitete pa lahko veliko storimo sami s samozaščitnimi ukrepi, ko pustimo svoje vozilo parkirano v garažni hiši. The building of a parking house is a very demanding project that includes projecting, building and maintaining of the object. Project is one of the key elements of each construction, and that applies especially for the project of technical security: mechanical security, anti-burglary systems, video systems, access control, detection of the fumes of explosive gases and fire protection systems. Property protection is becoming even more crucial in today's times with the increasing criminal rate. The most effective security for parking houses is a combination of mechanical and technical security. Systems of technical security have almost completely replaced the presence of a security guard, but his intervention will be always necessary in the events of unwanted events. But because of the development of technology, aspiration for greater reliability and price efficiency, we can perfectly replace the human with systems of technical security. The system of technical security has to be efficiently developed, imperceptible included in the object or surroundings and its use has to be efficient. Regardless of the use of technical systems, we also need expert and responsible personnel. There are over one hundred security firms in Slovenia, that have a license for building security, which includes also parking houses. Parking houses are equipped with the latest parking technology, different colors through floors give us better orientation and broad parking spaces assure easy parking for the costumers. Technical security of parking houses is even more important in the times of economic crisis, because we see a growth of criminal activity. But also we can do a lot for decreasing of criminal activity with self-protection measures, when we leave our car in the parking house.