Uporaba prisilnih sredstev v slovenski policiji : načelo sorazmernosti kot "orodje" uspešnega in legitimnega dela policije - Suhadolec, Andraž (A. Suhadolec, 2013)
V diplomskem delu smo z vidika legitimnosti analizirali osnovna načela za uporabo policijskih pooblastil in tudi posebna načela za uporabo prisilnih sredstev, saj upoštevanje omenjenih načel, predvsem načela sorazmernosti, predstavlja pomembno vlogo pri sami uporabi prisilnih sredstev za učinkovito, strokovno, uspešno in legitimno delo policije. Osrednji del diplomskega dela predstavlja analizo vseh prisilnih sredstev, ki so dana policiji, da z njimi opravljajo svoje naloge. Prav tako je opredeljena pravna ureditev prisilnih sredstev, v nadaljevanju pa so predstavljeni tudi državni podsistemi uporabe prisile, ki skupaj s policijo predstavljajo notranjo varnost Republike Slovenije. Zaradi dejstva, da se z uporabo prisilnih sredstev posega v človekove pravice in temeljne svoboščine, smo v diplomskem delu predstavili tudi same posege v omenjene pravice, kakor tudi pravice občanov v policijskih postopkih. V sklopu analiziranih poglavij, predvsem v smislu uspešnega in legitimnega dela policije pri uporabi prisilnih sredstev, smo prikazali tudi študijo primera uporabe prisilnih sredstev policistov Policijske postaje Ljubljana Moste, kar dokažemo v samem zaključku diplomskega dela. Diplomsko delo je strokovno besedilo, oziroma strokovno delo, s katerim smo poskušali kar se da dobro zajeti teoretično strokovno delo. Nastalo je na osnovi zbiranja podatkov, ter študije literature in predstavlja teoretično diplomsko delo praktičnim primerom. Ob tem smo poskušali analizirati in primerjati dosedanje že obstoječa spoznanja o tematiki diplomskega dela. Pri zbiranju gradiva za izdelavo diplomskega dela, je bilo predelano veliko strokovne literature, zakonodaje, člankov in knjig, ob tem pa smo si določene podatke pridobili tudi s pomočjo svetovnega spleta. Diplomsko delo predstavlja teoretično raziskovalno delo, pri čemer smo izbrali splošno teoretično metodo, in sicer deskriptivno metodo, kar predstavlja proučevanje na nivoju opisovanja dejstev, odnosov in procesov. Ob navedeni metodi pa smo v manjšem obsegu uporabili še metodo analize vsebine in metodo primerjalne analize. In the diploma we analysed the basic principles for exercising police authority and also the special principles for using coercive measures. Abiding to these principles, especially to the principle of proportionality, represents an important part in exercising coercive measures in order to perform effective, professional, successful and legitimate police work. The central part of the diploma presents an analysis of all coercive measures which are used by the police to perform their duties. Legal regulation of coercive measures is also defined. Later the state’s subsystems of coercion use are presented which, along with the police, represent the internal security of the Republic of Slovenia. Because exercising of coercive measures intervenes into human rights and basic freedom, we introduced the interventions in these rights and the citizens’ rights in police procedures in the diploma. In the section of analysed chapters, particularly in the sense of successful and legitimate police work when coercive measures are exercised, we demonstrated the study of coercive measures used by the police officers of Ljubljana Moste Police Department which we proved at the end of the diploma. The diploma is a professional text of professional work with which we tried to encapsulate the theoretical professional work as best as we could. It was formed on the basis of gathering data and studying literature and it presents the theoretical diploma to practical examples. Beside that we tried to analyse and compare the already existent findings about the diploma theme. When we were collecting the material for producing the diploma, a lot of specialist literature, legislation, articles and books have been researched. Some data were acquired with the help of the internet. The diploma represents research work in which we chose a general theoretical method, namely the descriptive method which represents examining on the level of facts, relationships and processes. In this method we sometimes also used the method of analysing the content and the method of comparative analysis.