Elementi policijskega dela v skupnosti v občini Litija : diplomsko delo visokošolskega strokovnega študija Varstvoslovje - Strmljan, Neja (N. Strmljan, 2013)
V diplomskem delu smo v prvem delu opisali policijsko dejavnost, preventivno dejavnost in policijsko dejavnost v skupnosti. Po Zakonu o policiji je le ta pristojna za opravljanje mnogih nalog, ki jih izvaja v sodelovanju s skupnostjo in posamezniki. Njene glavne naloge so varovanje oseb in objektov, nadzor nad cestnim prometom, državno mejo in tujci, vzdrževanje javnega reda in miru ter preprečevanje kriminalitete. Na vsakem delovnem področju policija odpira delovne projekte, s katerimi želi preventivno vplivati na obnašanje ljudi. Tako policija vseskozi stopa v kontakt z ljudmi, lokalno skupnostjo. S tem se razvija v skupnost usmerjeno policijsko delo – community policing. Da bi podrobneje opredelili policijsko delo v skupnosti, smo pregledali elemente takšnega dela, ki so bili predstavljeni po avtorjih. Predstavljenih je precej elementov: kot najpogostejše lahko omenim policijsko sodelovanje s skupnostjo, reševanje problemov skupnosti, preventivno delovanje, povratne informacije, preusmeritev policijske dejavnosti… V drugem delu smo anketirali prebivalce na področju Policijske postaje Litija z namenom ugotovitve, kakšno mnenje imajo prebivalci o delu policije in sodelovanju z njimi. Zanimalo nas je tudi, v kolikšni meri sami spoštujejo zakon. Raziskava je pokazala, da so prebivalci z delom policije zadovoljni ter da se na področju, kjer živijo, počutijo varne. Pravijo, da policija sodeluje z njimi in jih tudi obvešča o varnostno pomembnih informacijah. Prebivalci menijo, da tudi sami soustvarjajo varno okolje. Raziskava je pokazala dobro sodelovanje med skupnostjo in policijo, vendar menimo, da je sodelovanja še vedno premalo. Še prisotne probleme skupnosti bi lahko mnogo bolje reševali, če bi bolje sodelovali. S tem bi se mnenje o policiji še izboljšalo, težave skupnosti pa zmanjšale. Prebivalci bi pomagali policiji soustvarjati varno in mirno okolje. In the first part of our thesis, we have depicted policing activity, preventive activity and community policing. According to the Police Act, the police perform many tasks, which are carried out in cooperation with the community as well as individuals. Their main tasks are protecting people and property, control over road traffic, state border and foreigners, maintaining public order and peace, and crime prevention. The police take on working projects in different fields in order to preventively influence people’s behaviour. Thus the police come into contact with people, i.e. the local community. This way community policing is being developed. In order to define community policing in greater detail, we have examined the elements of this kind of work, which were presented according to authors. Several elements are presented, the most frequent being community policing, community problem solving, preventive activities, feedback, policing activity redirection, etc. In the second part, we have conducted interviews with the residents of the Litija Police Station area in order to obtain their opinion on police work and cooperation with them. We were also interested in finding out whether they observe the law themselves. The survey has indicated that the residents are satisfied with the police work and that they feel safe where they live. They claim that the police cooperate with them and inform them of important information regarding safety. The residents also believe they co-create a safe environment. The survey has shown good cooperation between the community and the police however, we still believe there is not enough cooperation. The community problems could be solved more easily if there was closer cooperation. Thus public opinion of the police would improve and community problems would diminish. The residents would help the police to co-create a safe and peaceful environment.