Nega in oskrba starostnikov na domu - Heiligstein, Gregor (G. Heiligstein, 2013)
V diplomskem delu smo predstavili program storitev nege in pomoči starostnikom na domu, v katerem se prepletata zdravstvena nega in socialna oskrba, dopolnjena z drugimi profesionalnimi dejavnostmi, z namenom, da starostniki lahko čim dlje ostanejo v njihovem domačem okolju ter se čim kasneje odločijo za odhod v institucionalno varstvo. Organizacija takšnega programa se oblikuje v okviru centrov za pomoč na domu, ki skušajo zagotoviti čim višjo kakovost življenja v starosti in vključenost starejših v socialno okolje ter preprečevanje njihove socialne izoliranosti. Vzporedno s socialno oskrbo in pomočjo na domu mora potekati tudi zdravstvena nega in pomoč, ki se uresničuje preko patronažne službe, osebnega oz. družinskega zdravnika ter drugih potrebnih zdravstveno-terapevtskih storitev. Pri nudenju storitev tako zdravstvene kot socialne pomoči na domu je pomembno zadovoljstvo uporabnikov teh storitev, tako v smislu izbora kot kakovosti teh storitev. Povzeli smo poglede neodvisnih strokovnjakov, slovenske zakonodaje s tega področja, nacionalne strategije varstva starejših ter pisnih in elektronskih virov s področja pomoči starejšim na domu. Za empirični oz. raziskovalni del našega diplomskega dela smo uporabili opisno (deskriptivno) metodo dela, s študijem in analizo strokovne in znanstvene literature ter elektronskih virov. Podatke smo zbrali s pomočjo anonimnega anketnega vprašalnika, v katerega smo vključili 18 vprašanj. Anketo smo izvedli v oktobru 2012, izpolnilo pa jo je 25 naključno izbranih starostnikov, ki bivajo v domačem okolju ter koristijo storitve Centra za pomoč na domu, ki deluje v okviru Doma ob Savinji. Z raziskavo smo ugotovili, da se starejše osebe odločijo za pomoč na domu, ker ne morejo več skrbeti sami zase, želijo pa čim dlje kakovostno živeti v domačem okolju. Starostniki najpogosteje koristijo pomoč pri osebni higieni in urejanju ter gospodinjskih opravilih. Zelo so zadovoljni z izbranimi storitvami in njihovim načinom izvajanja, zato bodo še naprej koristili storitve Centra za pomoč na domu. This diploma paper deals with the elderly people, the connection of nursing and social care and other ways of helping elderly. Services provided by such institutions should postpone living in old peoples's homes. The organization of taking care of the people is made in the centres for help at home and their amis to ensure elderly people to live quality in their home environment and to prevent their social isolation. At the same time nursing care is also necessary.It is offered at home by home nursing care, personal or family doctors and by other healtcare activities. We have to emphasize the importance of these activities and the satisfaction of the users. We summarized the opinions of independent experts, the Slovenian legislation and the national strategy which offers theoretical basis and the polices that elderly should live qualitly, and written and electronical sources about helping elderly at home. In the empirical part of our diploma paper we used the descriptive method of research and we were also studying proffesional and scientific literature and electronical sources. Data were collected through an anonymous questionnaire which had 18 questions. It was made in october 2012 by 25 randomly chosen elderly users of the services provided by the Centre for help at home which is part of the old people's home Dom ob Savinji. With the research we found out that elderly decide to have help at home because they can't take care of themselves anymore, but they still want to live qualitly in their own environment. The elderly mostly need assistance with personal hygiene, their looks and with housework. They are very pleased with the services of the old people's home Dom ob Savinji and they will continue using them.