SAMOMORILNOST MED MLADIMI IN VLOGA ŠOLSKE SVETOVALNE SLUŽBE - Šešerko Viličnjak, Petra (P. Šešerko Viličnjak, 2013)
Diplomsko delo predstavlja samomorilnost med mladostniki in vlogo šolske svetovalne službe. Zanimajo nas dejavniki tveganja za samomorilno vedenje med mladimi, kako se ti vedejo in ali iščejo pomoč. Opozorili bi radi, da imajo pri preprečevanju samomorilnosti veliko vlogo starši in šola. V empiričnem delu smo opravili intervjuje s šestimi svetovalnimi delavkami, ki so se že srečale s primeri samomorilnosti oz. samomorilnimi mislimi mladostnikov. Ugotovili smo, da takšni mladostniki ne iščejo pomoči sami, zato je pomembno, da so učitelji in svetovalni delavci pozorni na spremembe vedenja pri mladostnikih in da znajo pravilno ukrepati in jim pomagati. My diploma presents suicide among adolescents and the role of the school counselling service. We are interested in risk factors for suicidal behavior among young people, how they behave and whether seeking help. We would like to warn that parents and school have a major role in prevention of suicide. In the empirical part we interviewed six counselors, who have already met with examples of suicide or adolescent suicidal thoughts. We found that these adolescents do not seek help themselves, so it is important that teachers and counselors pay attention to changes in behavior in adolescents and to know how to properly take action and help them.