Vloga zveze NATO in proces odločanja o mirovnem posredovanju na Kosovu : diplomsko delo visokošolskega strokovnega študija Varnost in policijsko delo - Kusterbajn, David (D. Kusterbajn, 2013)
NATO predstavlja v okolju mednarodne varnosti eno izmed ključnih organizacij. Skozi zgodovino je zavezništvo krepilo svojo vlogo in se uspešno prilagajalo novim varnostnim razmeram ter izzivom, ki jih narekuje hitro spreminjajoče mednarodno varnostno okolje. Osnovni cilj zveze NATO je varovati svobodo in zagotavljati varnost vsem državam članicam v okviru kolektivne obrambe znotraj zavezništva. Svojo strategijo in poslanstvo je NATO razširil po koncu hladne vojne. V obdobju transformacije zveze NATO, ki še vedno traja in se razvija, zavezništvo zagotavlja stabilnost in varnost v svetu s kolektivno obrambo, širitvijo zveze in delovanjem izven svojih meja. Tako skrbi za kolektivno varnost v širšem pomenu skupaj z drugimi mednarodnimi varnostnimi organizacijami. Pomemben prispevek k vzpostavljanju mednarodnega miru dajejo operacije kriznega odzivanja, ki vključujejo tudi operacije v podporo miru. NATO uspešno vodi misijo KFOR na Kosovu že več kot 13 let in s tem prinaša stabilnost širšemu območju Balkana. Misija KFOR bo še naprej zagotavljala varnost na Kosovu in omogočila drugim civilnim organizacijam ustvarjanje pogojev za vzpostavitev sistema v državi, ki bo temeljil na demokratičnih načelih. Tako bo dosežen osnovni cilj misije in hkrati pogoj za umik zavezništva iz regije. Odločitev o končanju misije KFOR, bo kot vse druge odločitve v zvezi NATO sprejel in potrdil Severnoatlantski svet. NAC je najpomembnejši organ odločanja v Natu. Pri tem sodeluje z zelo široko strukturo organov, v katerih je zastopanih vseh 28 držav članic s strokovnjaki na političnem in vojaškem področju. Proces odločanja temelji na soglasju vseh držav članic in zagotavlja osnovo za uspešno delovanje zavezništva. Odločitve, ki so sprejete po tem principu, so rezultat skupne volje in zaupanja med državami, ki vodijo v skupno vizijo zveze NATO. S celostnim pristopom bo NATO še močnejši in bo s širšim spektrom aktivnosti še naprej predstavljal vodilno organizacijo pri zagotavljanju varnosti, stabilnosti in miru po svetu. NATO represents one of the key organisations in the international security environment. Throughout history, the Alliance has strengthened its role and successfully adapted to new security realities and challenges imposed by rapidly changing international security environment. The main objective of NATO is to safeguard the freedom and to ensure security to all Member States in the context of collective defense within the Alliance. After the cold war NATO expanded its strategy and mission. During the transformation of NATO, which is still ongoing and evolving, alliance provides stability and security in the world with collective defense, NATO enlargement and its activities outside its borders. It provides collective security in a broader sense together with other international security organizations. Crisis response operations, which include peace support operations, are giving an important contribution to international peacebuilding. NATO successfully leds KFOR mision in Kosovo for over 13 years and with it ensures the stability of the wider region of the Balkans. KFOR will continue to provide security in Kosovo and allow other civic organizations to create conditions for the establishment of a system in the country, which will base on democratic principles. In this way the primary goal of the mission and a prerequisite for the withdrawal of alliance forces in the region will be achived. The decision to end the mission KFOR, will be as all other decisions regarding NATO, adopted and approved by the North Atlantic Council. NAC is the most important decision-making body of NATO. In this process cooperates with a very broad structure of bodies, which are represented by all 28 Member States experts on the political and military fields. Decision-making process is based on consensus of all Member States and provides the basis for the successfull actions decided by the Alliance. Decisions which are taken according to this principle,are the result of a common will and trust between countries, which contribute to a shared vision of NATO. Using a comprehensive approach and broader spectrum of activities, NATO will grow stronger and will represent a leading organization in contributing to security, stability and peace around the world.