Varnost motoristov v cestnem prometu : diplomsko delo univerzitetnega študija - Hodnik, Domen (D. Hodnik, 2012)
V zadnjih letih število registriranih motornih koles zelo močno narašča. S povečevanjem števila motornih koles imajo vozniki teh vozil vedno večjo vlogo v cestnem prometu ter velik vpliv na prometno varnost. Republika Slovenija namenja vedno več sredstev in časa izboljšanju prometne varnosti motoristov in tudi ostalih udeležencev v prometu. Nekateri rezultati so že vidni, saj se po preučenih statističnih podatkih nivo prometne varnosti v Sloveniji izboljšuje, pri tem pa je seveda potrebno upoštevati, da se število motornih koles veča. Pomemben element, ki vpliva na varnost motoristov, pa niso samo oni sami, ampak tudi cestna infrastruktura, ki je ponekod še vedno neprimerna in predstavlja dejavnik tveganja. Seveda imajo vpliv na (ne)varnost še vremenski pogoji in pa dejavniki, na katere ima vpliv tudi sam motorist. Zelo pomembno je redno vzdrževanje motornega kolesa, pregledi in ob vsaki vožnji uporaba zaščitne opreme. V okviru Ministrstva za notranje zadeve Policija vsako leto določi cilje in namene prometne varnosti motoristov, ki se nanašajo predvsem na zmanjšanje števila umrlih in hudo telesno poškodovanih v prometnih nesrečah. Namen prometne varnosti je predvsem vzpostaviti enakovreden odnos med motoristi in ostalimi udeleženci v prometu. Predlaganih ukrepov in nasvetov, ki bi pripomogli k večji varnosti motoristov, je veliko, vendar pa je pogosto problem v njihovi uresničitvi, predvsem zaradi pomanjkanja časa in sredstev. Večina bi tudi rada videla učinke ukrepov v zelo kratkem časovnem obdobju, kar pa je na žalost nemogoče. In recent years, the amount of registered motorcycles has been steadily increasing. With the growing number, their drivers are getting an ever greater role in road traffic and a large influence on traffic safety. In the last years the Republic of Slovenia has been dedicating more and more funds and time towards the improvement of traffic safety for motorcycle drivers, as well as other participants in traffic. Some results are already visible, as the level of traffic safety in Slovenia is rising, according to information from statistics studies, of course taking in account that the amount of motorcycles is growing. An important factor which affects the safety of motorcycle drivers, but is not the drivers themselves, is also the road infrastructure, which in some places is still unsuitable and presents a factor of risk. Of course, the (un)safety is also affected by weather conditions, as well as factors on which the driver himself can have an effect. A consistent practice of motorcycle maintenance, inspections and the use of protective equipment, are all very important. In the frame of the Ministry of the Interior, the Police selects new goals and intentions for the traffic safety of motorcycle drivers, related primarily to the decrease of driver mortality and the amount of heavily wounded, every year. The purpose of traffic safety is especially to establish an equivalent relationship between motorcycle drivers and other participants in traffic. There are numerous suggested measures and advices, but often the problem lies in their realization, primarily because of the lack of time and funds. Most would like to see the results of measures in a very short span of time, which is sadly impossible.