MORALNO ETIČNI POGLEDI NA KORUPCIJO V POSLOVNEM SVETU - Zečirovič, Anja (A. Zečirovič, 2012)
V diplomski nalogi sem se odločila raziskovati moralno etične poglede na korupcijo v poslovnem svetu. O sami korupciji in njenem preprečevanju je zadnje čase veliko govora, saj se dnevno pojavljajo novi sumi o koruptivnih dejanjih, med njimi zadnje čase zelo obljudeno področje nepotizma in klientelizma. Pri samem pisanju sem se osredotočila na vpliv in izboljšanje etike pri poslovanju, čemu prihaja do koruptivnih dejanj in kako se lahko uspešno zoperstavimo in omejimo razširjanje korupcije. Pri raziskovanju sem se povezala tudi z uspešnimi strokovnjaki iz področja za preprečevanje korupcije, med njimi naj omenim dr. Bojana Dobovška, g. Bećir Kečanovića in mag. Jureta Škrbca, ki so mi še dodatno razložili kako in zakaj prihaja do koruptivnih dejanj v družbi in kako bi po njihovem mnenju takšen način delovanja omejili. Če povzamem ugotovitve bi izpostavila, da so trenutni pristopi k preprečevanju korupcije pravilni, vendar je k tem pristopom potrebno postaviti ljudi, ki bodo delovali za dobro družbe in nanje ne bodo imeli vpliva veljaki iz samega družbenega, političnega vrha. Potrebno je povečati nadzor nad podjetji, kot tudi nadzor nad bankami in seveda nadzor nad lobiji. Vsekakor je pomembno izpostaviti transparentnost pri ustvarjanju podjetij. Kot drugo bi izpostavila integriteto, katero bi bilo potrebno prenesti tudi na gospodarske institucije. Veliko še je in bo ostalo ljudi, ki nekako stojijo za tem kar je pravilno in pošteno, torej kar je etično in moralno nesporno in s tem spoštujejo zakone in so seveda v odnosu do države ter njene ustave in zakonov tudi domoljubi. Obstajajo pa seveda ljudje in ti ljudje so v veliki večini tudi na najbolj odgovornih mestih v državi, ki pa ustave in zakonov ne spoštujejo, kar na nam daje občutek, da pravo in država pri nas ne veljata več nič. Temu upam, da bo vedno več ljudi nasprotovalo in ostro obsojalo, saj je spoštovanje prava in družbene morale oziroma etike pri nekaterih na izredno nizki ravni. In my thesis I have decided to explore the topic of moral and ethical views on corruption in the business world. Lately, the topic of corruption and its prevention seems to be quite popular, mainly because new cases of corruption appear daily, especially in the area of nepotism and clientelism. In writing, I have mainly focused on the following subjecs: the influence of ethics on business, how to improve business ethics, why corruption occurs, how we can successfully stand up to it and prevent it from spreading. While exploring the subject, I have come into contact with some experts on the topic of prevention of corruption, among them are dr. Bojan Dobovšek, doc. Bećir Kečanović and mag. Jure Škrbec. They have additionally explained how and why corruption occurs in our society. They have also stated their views on the topic of prevention. To sum up, I want to stress that the current approaches to the prevention of corruption are well designed. What these plans need are good people, who will work for the benefit of our society. These people should not be influenced by politicians or any other influential people in our society. Control over companies must increase, as well as control over banks and lobbies. Transparency in the creating of companies is also very important. Furthermore, integrity should be transferred to the economic institutions. Luckily, there are still a lot of people who stand firmly behind what is right and fair, ethical and moral, who respect our country and the law. However, there are still a lot of people who do not. Sadly, many of these people occupy the decision-making positions in our country. Because of this, it can sometimes feel as if our country and our law are not working anymore. I sincerely hope that in the future, more and more people will stand up and oppose this situation, because, sadly, respecting the law, morals and ethics is still not a priority to some.