Samomori med srednješolci na območju Prekmurja : diplomsko delo visokošolskega strokovnega študija Varnost in policijsko delo - Glavač, Tadej (T. Glavač, 2013)
Ljudje živimo v svetu polnih izzivov in nevarnosti, ki krojijo naša življenja. Skozi različna življenjska obdobja premagujemo mnoge ovire, ki nam jih na pot postavi življenje, te pa nas lahko naredijo še močnejše ali pa nas postavijo na rob obupa in nas s tem popolnoma uničijo. Veliko je situacij, ki posameznika privedejo do odločitve za končanje svojega življenja, kar se najpogosteje zgodi s samomorom. Samomor je namreč dejanje, ki je še vedno zavito v tančico skrivnosti, kljub temu pa je dobro znan vsakemu izmed nas. Le da nekaterim bolj, drugim pa manj. S samomorom si posamezniki vzamejo življenje, vzroki zanj in tudi načini izvedbe pa se zelo razlikujejo. Dejstvo pa je, da ne glede na vrsto samomora, človek izgubi življenje, svojim bližnjim pa ga zaradi nespametnega dejanja le zagreni. Takšnih tragičnih dogodkov je v Sloveniji zelo veliko predvsem v Prekmurju, ki je nekako na čelu slovenskega povprečja. S svojo slabo gospodarsko razvitostjo ni ravno obetajoča vzpodbuda ljudem, ki živijo na tem območju, k uspešnemu življenju, od česar so odvisna življenja tako mladih kot tudi starejših ljudi. In prav to je bil povod za odločitev, da izvedem raziskavo o samomoru med srednješolci na območju Prekmurja. Zanimalo nas je predvsem, kakšno je dejansko mišljenje današnjih mladostnikov (srednješolcev) o samomoru, evtanaziji in njihovem vsakdanjem življenju v okviru lastne družine. Podatki in odgovori na vprašanja, ki smo jih tekom raziskave pridobili z anketnim vprašalnikom, so prikazani v drugem delu naloge. V sami nalogi pa smo obravnavali predvsem pogled mladih na samomorilna dejanja, načine storjenih samomorov in tudi razne vzroke, ki privedejo do takšne skrajne odločitve kot je samomor. Ker je samomor zelo kompleksno in radikalno dejanje, je posameznikom s samomorilnimi nagnjenji zelo težko pomagati. Velikokrat so namreč njihovi nameni tako zelo skriti in pritajeni, da jih množica ljudi, ki jih obdaja, niti ne opazi. Ko pa se samomor že zgodi, pa je prepozno za kakršno koli pomoč. Tako je pomembno, da se o vseh stvareh, ki pestijo človeka, pogovarja, da se mu pomaga z nasveti, z vlivanjem dobre volje in optimizma. Če ne gre drugače, se lahko to odvija tudi s strani strokovnjakov, pomembno je, da znamo obupani osebi prisluhniti in jo s tem morda obvarovati takšnega nespametnega dejanje kot je samomor, hkrati pa jih rešiti življenje. Kajti življenje vsakega posameznika je dragoceno in unikatno. People live in a world full of challenges and threats that shape our lives. Over the lifecycle overcome many obstacles in our path to the path set by life, but this can make us stronger, or put us on the edge of despair, and we thus completely destroyed. There are many situations that lead to individual decisions to end their lives, which most often happens with suicide. Suicide is the act that is still shrouded in mystery, although it is well known to every one of us. Only that some more, others less so. With suicide you take the life of individuals, but its causes and methods of implementation are very different. The fact is that whatever the nature of suicide is, a man loses his life,and by his mindless act cause a great suffery to his beloved persons. Such tragic events in Slovenia is very high especially in Prekmurje, which is kind of at the head of the Slovenian average. With its low economic prosperity is not just promising encouragement for people living in the area, to a successful life, of which life depends both young and older people. And that was the reason for the decision to conduct a survey on suicide among high school students in the area of Prekmurje. I was interested above all, what is actually thinking of today's youth (high school) about suicide, euthanasia, and their daily lives within their own families. Information and answer questions that I have acquired during the survey questionnaire are shown in the second part of the paper. The task itself, I considered the views of young people in particular suicidal acts, methods and committed suicide a variety of causes that lead to such extreme decisions like suicide. Because suicide is very complex and radical action, the individuals with suicidal ideation is very difficult to help. Often their pay is so hidden and hidden, that the crowd that surrounds them, may not be noticed. But when suicide is already happen, it is too late for any to help. Thus, it is important that all the things that plagued man speaks to assisted with advice, to pour a good mood and optimism. If nothing else, it may also take place by the experts, it is important that we know to listen to a desperate person and thus may protect this person from such a mindless act as a suicide, and save his live. Because the life of every individual is precious and unique.