USPEŠNE BLAGOVNE ZNAMKE V MARIBORU NEKOČ IN DANES - Rožman, Leon (L. Rožman, 2012)
V diplomskem seminarju smo se lotili raziskave nekoč in danes uspešnih mariborskih blagovnih znamk, ker smo splošnega mnenja, da slovenske blagovne znamke ne smejo kar tako iti v pozabo. To je bil glavni povod ustvarjanja in nastajanja diplomskega seminarja, ki smo ga v uvodu začeli s opisovanjem splošnih informacij o blagovni znamki. Na kratko smo omenili tudi nekaj o sami strategiji in identiteti blagovne znamke. Tukaj se je zaključil teoretični del diplomskega seminarja. V praktičnem delu smo začeli opisovati mesto Maribor in njegove nekoč in danes uspešne blagovne znamke. Opisali smo opisali 41 blagovnih znamk in priložili slikovno gradivo. Zaradi visokega števila uspešnih blagovnih znamk smo si postavili kriterije, ki smo se jih skozi celotni diplomski seminar držali. Opisali smo uspešne mariborske blagovne znamke kot so Stara trta, Piramida, Košaki, Zlatorog, Leon Štukelj, Pokrajinski muzej Maribor, Ilich, SNG Maribor, Metalna Maribor, MLM - Mariborska livarna Maribor, Večer, Astoria, TAM - Tovarna avtomobilov Maribor, Jeklotehna, Pik, Danilo Türk, TVT Boris Kidrič, Svila, MTT - Mariborska tekstilna tovarna, Talis, Marles, NK Maribor, Lilet, Zlata lisica, Armal, UKM - Univerzitetna knjižnica Maribor, Univerza v Mariboru, Kvik, Štuk, Festival Lent, Viole, Vinag, AJM, Zavarovalnica Maribor, Lumar, Nova KBM, KMŠ, Tako's, Galerija Gosposka, Rožmarin, Maribor EPK - Evropska prestolnica kulture. Na koncu smo povzeli še razloge za uspeh in neuspeh nekoč in danes uspešnih blagovnih znamk. In diploma seminar, we studied the past and present successful brands in Maribor, because our general opinion was that the Slovenian brands should not just go into oblivion. This was the main reason for the creation and formation of this diploma seminar, which we began with describing the general informations about the brand, strategy and brand identity. In the practical part of diploma seminar we began with describing the city of Maribor and its past and present successful brands. We described 41 past and present successful brands like Stara trta, Piramida, Košaki, Zlatorog, Leon Štukelj, Pokrajinski muzej Maribor, Ilich, SNG Maribor, Maribor Metalna, MLM - Mariborska livarna Maribor, Večer, Astoria, TAM - Tovarna avtomobilov Maribor, Jeklotehna, Pik, Danilo Türk, TVT Boris Kidrič, Svila, MTT - Mariborska tekstilna tovarna, Talis, Marles, NK Maribor, Lilet, Zlata lisica, Armal, UKM - Univerzitetna knjižnica Maribor, Univerza v Mariboru, Kvik, Štuk, Festival Lent, Viola , Vinag, AJM, Zavarovalnica Maribor, Lumar, Nova KBM, KMŠ, Tako's, Galerija Gosposka, Rožmarin and Maribor EPK - Evropska prestolnica kulutre. In the end, we have summarized the reasons for the success and failure of past and present successful brands.