MOTIVACIJA IN MOTIVIRANJE ZA IZOBRAŽEVANJE - Babič, Živa (2012)
Živimo v družbi znanja, lahko se imenujemo tudi učeča se družba, inovativna družba. Veščine zaposlenih v največji meri vplivajo na kvaliteto njihovega življenja. Najboljša investicija je znanje - investirati vase, saj se moramo zavedati pomena lastnega razvoja in osebne rasti. Izobraževanje je naložba, ki prinaša dragocene obresti. Znanje, tisto, ki ga imamo in tisto, ki je še na tem, da ga odkrijemo v postopku izobraževanja, lastna spoznanja, izkušnje, spretnosti – vse to je vrednost današnje dobe. Pri tem pa igra odločilno vlogo tudi motivacija vsakega posameznika - motivacija za izobraževanje. Kako najti jasne cilje, katere nam zastavi delodajalec ali pa mi sami? Pomembno je, da si te cilje vsak, ki išče motivacijo za izobraževanje, zna predstaviti v konkretni, oprijemljivi obliki, privlačne in take, ki jih je mogoče doseči. Glede na dejstvo, da podjetju koristijo osebe, ki se zavedajo nujnosti izobraževanja, naj vsak posameznik v podjetju razmisli o tem ali bi bilo potrebno se lotiti kakega izobraževanja. Gospodarstvo se mora v pogojih globalizacije nenehno prilagajati, ravno tako pa njen najmanjši in najmočnejši člen – zaposleni. Stalno je poudarjena nujnost izobraževanja in izpopolnjevanja, še pomembnejša je funkcionalna in inovativna uporaba pridobljenega znanja. Preprosto moramo verjeti, da se izobraževanje vselej izplača, kajti brez znanja, brez izobraževanja ter usposabljanja si ne moremo več predstavljati, da bi šli v korak z vse hitrejšimi spremembami. V diplomskemu delu smo proučevali motivacijo in pripravljenost za nadaljnje izobraževanje zaposlenih, njihovo zadovoljstvo z možnostmi za izobraževanje, čemu so se zaposleni pripravljeni odpovedati za izobraževanje, kateri dejavniki jih motivirajo za izobraževanje in kateri dejavniki lahko ovirajo njihovo odločitev za izobraževanje proučevali in ocenjevali smo tudi ocene zaposlenih glede dosedanjih izobraževanj v podjetju. V raziskavi so bila ugotovljena naslednja pozitivna dejstva: 75 odstotkov zaposlenih izkazuje pripravljenost in motivacijo za nadaljnje izobraževanje ob delu 62 odstotkov zaposlenih je pripravljena dodatnem izobraževanju posvetiti od 4 do 8 ur tedensko zaposleni so pripravljeni na izobraževanje, v kolikor bi jim to omogočilo podjetje. Ugotovljena so bila tudi manj pozitivna dejstva: 25 odsotkov zaposlenih si izobraževanja ne želi, 62 odstotkov zaposlenih je pripravljena na udeležbo izobraževanja izključno med delovnim časom, 75 odstotkov zaposlenih očitno ni zadovoljna z možnostmi, ki jih podjetje ponuja za izobraževanje. Zaposleni so v 100 odstotkih odločili za zaslužek kot največji motivator za dodatno izobraževanje, z izvedbo dosedanjih internih izobraževanj niso zadovoljni. We live in the knowledge society, we can also be called a learning society, innovative society. Employee’s skills have the greatest effect on the quality of their lives. The best investment is knowledge – we have to invest in us, since we know the importance of self-development and personal growth. Education is an investment that brings valuable interest. Knowledge, what we have and one which is about to discover through education, experience, skills – all of this is the value of today. In this process a crucial role is individual motivation – motivation for education. How to find clear goals? It is important that we are looking for motivation for learning in order to achieve our goals, which must be attractive and also can be achieved. According to the fact that the company benefits from employees who are aware of the necessity of education, every employee should thing about the additional learning. The economy must be in terms of globalization continually adapt, but also should be the company's smallest part – employee. Constantly emphasized the necessity of education, even more important is the functional using of knowledge. We simply need to believe that we benefit from education because without knowledge we can’t imagine that we would be able to follow rapid changes in the world. In diploma thesis we studied the motivation for further education of employees, their satisfaction with the opportunities for education, why are employees willing to give up on education, what factors motivates them for education and what factors may impede their decision on education. We studied and evaluated also assessment of current training of employees in the company. The study revealed the following positive results: 75 percent of employees showing willingness and motivation for further education, 62 percent of employees are willing to education from 4 to 8 hours per week, employees are ready to educate as far as the company pays costs. Less positive results of the study: 25 percent of employees are not prepared for further education, 62 percent of employees are willing to participate in education only during working time, 75 percent of employees are not satisfied with the education which company provides in the past. 100 percent of employees are motivated for education only by higher earnings.