Nacionalna varnost Republike Slovenije in sodobni terorizem : diplomsko delo visokošolskega strokovnega študija Varnost in policijsko delo - Duh, Mateja (M. Duh, 2012)
Varnost je v današnjem času osnovna potreba v življenju vsakega posameznika. Sami poskrbimo za osnovno varnost, pazimo, da se ne poškodujemo, ne zbolimo, pazimo, kako vozimo in kaj počnemo. V diplomski nalogi sem pozornost namenila nacionalni varnosti RS. Vsaka država ima za zagotavljanje varnosti organiziran svoj varnostni sistem. Del tega so številne organizacije in institucije, ki pri zagotavljanju varnosti neprestano sodelujejo. Tudi RS ima varnostni sistem, ki sem ga v nalogi opisala in razdelala. Imenujemo ga sistem nacionalne varnosti RS. Sestavljen je iz treh manjših podsistemov in je pod nadzorom državnega zbora ter ostalih organov izvršilnih oblasti. V nalogi je tudi prikazano, kako je sistem nacionalne varnosti odgovoren za zagotavljanje varnosti v državi, ki jo poleg terorizma, ki je velik razlog za skrb, ogrožajo še drugi dejavniki. V drugem delu sem se dotaknila sodobnega terorizma in navedla motive ter cilje teroristov. Ker teroristične skupine delujejo že dolgo, so pridobile izkušnje in lahko načrtujejo teroristične napade, kakršnih doslej še nismo doživeli, čeprav je 11. september pretresel svetovno javnost. Skozi čas in skozi teroristične napade, ki so jih izvedli teroristi, se je terorizem razvil do točke, ko pred njim ni varen nihče. Pozornost mu posvečajo na vseh ravneh zagotavljanja varnosti. Nowadays the safety is the basic need in life of every individual. We take care of the basic safety alone, make sure that we do not get hurt or injured, that we do not get sick, we pay attention how we drive and what we are doing. In my diploma work I am dealing with national security in the Republic of Slovenia. Every country has her own organized security system for ensuring the security. A numerous organisations and institutions are a part of this system and they cooperate constantly at ensuring security. The Republic of Slovenia also has a security system, that I described and worked out in my diploma work. We call him the national security system of Republic of Slovenia. It is made of three smaller subsystems and it is under the supervision of National Assembly and other executive power organs. In this work it is also shown how the system of national safety is responsible for ensuring the security in the country which is, beside terrorism that is a large reason for concern, threatened by other factors. In part two I wrote something about modern terrorism,and about the goals and motives of terrorists. The terrorist groups are active for a very long time, so they gained experience and they can organise terrorist attacks, which we have not experienced yet, although September 11th shook up all the world public. During the time and through the terrorist attacks the terrorists carried out, the terrorism has developed to the point where no one is safe when terrorism is in question. They pay attention to terrorism on all the levels of national security ensuring.