VLOGA STARŠEV PRI GIBALNEM RAZVOJU OTROK V URBANIH IN RURALNIH NASELJIH - Niderl, Adrijana (A. Niderl, 2012)
V diplomskem delu z naslovom Vloga staršev pri gibalnem razvoju otrok v urbanih in ruralnih naseljih smo želeli z rezultati anket ugotoviti vpliv staršev na gibalni razvoj otroka, ter kako kraj bivanja vpliva na gibalni razvoj predšolskega otroka. Predvsem smo želeli ugotoviti, ali obstajajo bistveno pomembne razlike med družinami, ki živijo v urbanih naseljih in družinami, ki živijo v ruralnih naseljih. Diplomsko delo je sestavljeno iz dveh delov: teoreticnega in empiricnega dela. V teoreticnem delu smo predstavili motoricni razvoj otroka, njegove faze in stopnje, posamezne gibalne sposobnosti ter dejavnike, ki vplivajo na otrokov gibalni razvoj. V nadaljevanju smo predstavili družino, njene funkcije, šport v družini, pomembnost ukvarjanja s športom v otroški in odrasli dobi, možnosti preživljanja prostega casa v družini ter vpliv kraja bivanja na gibalni razvoj otroka. Empiricni del diplomskega dela zajema ugotovitve raziskave, ki smo jo naredili s pomocjo anketnega vprašalnika na vzorcu 132 staršev otrok, starih od 5 do 6 let, iz treh mestnih in treh podeželskih vrtcev. Namen raziskave je bil ugotoviti ali starši vplivajo na gibalni razvoj svojega otroka glede na kraj bivanja. Pri obdelavi podatkov smo prišli do naslednjih ugotovitev: vecina staršev je športno aktivnih veckrat na teden najvecja ovira za športno aktivnost staršev samih in skupaj z otrokom je pomanjkanje casa starši so športno aktivni skupaj s svojim otrokom veckrat na teden ali vsaj ob vikendih 61% otrok ni vkljucenih v nobeno organizirano športno vadbo otroci iz ruralnih naselij so manj športno aktivni od otrok iz urbanih naselij otroci staršev, kateri so ali so bili sami športno aktivni, so bolj športno aktivni tudi njihovi otroci kakor otroci športno neaktivnih staršev. In the thesis, entitled The Role of Parents in the Motor Development of Children in Urban and Rural Areas, we wanted to determine the influence of parents and place of residence on the child's motor development. In particular, we wanted to determine whether there are significant differences between families who live in urban areas and those who live in rural settlements. The this is consists of two parts: theoretical and empirical part. The theoretical part presents the motor development of children, its stage sand levels, each motor ability, and factors that affect the child's motor development. Furthermore, we present the family, its functions, sports in the family, the importance of practicing sport for children and adults, the family's possibility of spending free time and the influence of place of residence on child's motor development. The empirical part of the this is includes search findings, collected by a questionnaire on a sample of 132 parents of children aged 5 to 6 years from three urban and three rural kinder gardens. The purpose of this study was to determine whether parents influence the motor development of their child according to their place of residence. We have come to the following conclusions: the majority of parents is sports active several times a week thebiggestobstacleforphysicalactivityoftheparentsandtheparentswithchildren is the lack of time parents are sports active together with their children several times a week or at least on weekends 61% of children are not involved in any kind of organized sports practice children from rural areas are less sports active than children from urban areas children whose parents are or were physically active are more active than children whose parent are not sports active.