Preiskovanje kriminalitete na Policijski postaji Murska Sobota : diplomsko delo univerzitetnega študija - Zver-Vlaj, Tina (T. Zver-Vlaj, 2012)
V diplomskem delu obravnavam temo »Preiskovanje kriminalitete na Policijski postaji Murska Sobota«. Kot osrednjo temo predstavljam statistične podatke glede gibanja kriminalitete na policijski postaji, uspešnost preiskovanja ter sodelovanje z drugimi službami. Podatki so predstavljeni za petletno obdobje od leta 2005 do leta 2009. V diplomskem delu sem preverjala dve hipotezi: 1. Sodelovanje policistov Policijske postaje Murska Sobota in kriminalistov Sektorja kriminalistične policije na Policijski upravi Murska Sobota je dobro. 2. Na območju Policijske postaje Murska Sobota konstantno naraščajo kazniva dejanja, ki sodijo na področje premoženjske kriminalitete. Glede sodelovanja lahko zaključim, da tako vodstvo obeh enot kakor tudi sami policisti sodelovanje ocenjujejo kot dobro. Bližina obeh zgradb zagotavlja več neposrednih stikov med policisti, kar nedvomno pomeni prednost, kot pa samo komunikacija preko dopisov in telefona. V določenih primerih pa je sodelovanje nujno, saj posledično tudi zaradi nenehnega varčevanja na lokalnem nivoju primanjkuje tehničnih sredstev za obravnavo kaznivih dejanj. Druga hipoteza po analizi podatkov ni potrjena, saj kazniva dejanja s področja premoženjske kriminalitete upadajo. Dejstvo pa je, da naraščajo posledice, kar povečuje občutek manjše varnosti državljanov. The thesis of my diploma work deals with the theme "Investigation of the crime at the police station Murska Sobota." The main theme is the statistics on the movement of crime at the police station, the effectiveness of investigating and cooperation with other departments. Data are presented for five-year period from 2005 to 2009. In my thesis I have tested two hypotheses: 1) Police cooperation between police station Murska Sobota and police investigators of the Criminal Police at the Police Murska Sobota is good. 2) In the area of police station Murska Sobota constantly grow property crimes. It can be concluded that the leadership of both units, as well as the policemen see cooperation as good. The nearness of the two buildings provides a more direct contact between the police, which is certainly an advantage, as the only communication through letters and phone. In some cases the cooperation is essential, because consequently, the continuing savings at the local level lack the technical resources to deal with crime. The other hypothesis was not confirmed, because the offenses in the area of property crime are declining. The fact is that the impact is growing, which increases the feeling of less security of citizens.