KONEC DOKLADNEGA SISTEMA POKOJNIN V SLOVENIJI - KAJ LAHKO SLEDI? - Gabrič, Primož (P. Gabrič, 2012)
Za nemoteno delovanje dokladnega pokojninskega sistema je potrebno ugodno razmerje med aktivno in upokojeno generacijo. Demografska razmerja so trenutno neugodna in se bodo glede na napovedi še poslabšala. Zato je treba obstoječe pokojninske sisteme prilagajati tem spremembam, če želimo ohraniti medgeneracijsko solidarnost in dolgoročen obstoj dokladnega pokojninskega sistema. Modernizacija pokojninskega sistema sledi pravim ciljem, to je zagotoviti finančno vzdržnost pokojninskega sistema in zagotoviti primerno socialno varnost starostnikom. Ključne spremembe obstoječega pokojninskega sistema imajo izrazito ugodne javnofinančne posledice, vendar zagotavljajo javnofinančno vzdržnost le na kratek rok do leta 2025. Negotovo je doseganje cilja zagotoviti primerne pokojnine, saj reforma ne dosega nadomestitvenega razmerja v višini 70 %, ki po nekaterih ocenah še omogoča vzdrževanje primernega življenjskega standarda ob upokojitvi. Nadaljnje zmanjševanje pokojnin iz naslova obveznega pokojninskega zavarovanja ter zaostrovanje pogojev upokojevanja bo razbremenilo javne finance. Izpad prihodkov bodo morali zavarovanci nadomestiti sami z vlaganjem v različne oblike dodatnega pokojninskega zavarovanja v okviru II. in III. stebra. Na dolgi rok pa naj bi se oblikoval nov pokojninski sistem, ki bo zasnovan na štirih stebrih. Obveznemu pokojninskemu stebru se dodaja ničelni steber, s katerim bi dosegli odpravo revščine za vse sloje prebivalstva in zagotovili osnovno socialno varnost za primer starosti, v preostalih delih pokojninskega sistema pa bi se zagotavljale nujno potrebne spodbude. Für das reibungslose Funktionieren des umlagefinanzierten Rentensystems muss ein günstiges Verhältnis zwischen der aktiven und der Rentnergeneration bestehen. Demographische Verhältnisse sind zurzeit ungünstig und sie werden, so die Prognose, noch schlimmer. Daher sollten die bestehenden Rentensysteme an diese Veränderungen angepasst werden, um Solidarität zwischen den Generationen und langfristige Existenz des umlagefinanzierten Rentensystems zu erhalten. Das Ziel der Modernisierung des Rentensystems ist die finanzielle Tragfähigkeit des Rentensystems zu sichern und einen angemessenen sozialen Schutz für ältere Menschen zu gewährleisten. Die entscheidenden Änderungen des bestehenden Rentensystems haben äußerst günstige steuerliche Auswirkungen, aber sie sichern die Tragfähigkeit der öffentlichen Finanzen nur kurzfristig bis 2025. Das Ziel, das ist die Gewährleistung angemessener Renten, ist ungewiss, denn die Reform erreicht nicht das Ersatzverhältnis in Höhe von 70 %, was nach einigen Schätzungen noch einen angemessenen Lebensstandard im Ruhestand ermöglicht. Weitere Reduzierung von Renten aus der gesetzlichen Rentenversicherung und Verschärfung von Bedingungen für Versetzung in den Ruhestand werden die Belastung der öffentlichen Finanzen entlasten. Den Einnahmeausfall müssen die Versicherten selbst durch Investitionen in verschiedene Formen der Zusatzrenten im Rahmen der II. und III. Säule kompensieren. Auf lange Sicht sollte ein neues Rentensystem gebildet werden, das auf vier Säulen basieren wird. Der obligatorischen Säule der Altersvorsorge sollte eine nullte Säule hinzugefügt werden, mit der die Beseitigung der Armut für alle Schichten der Bevölkerung erreicht und eine grundlegende soziale Sicherheit für das Alter geboten wäre, in dem Rest des Rentensystems sollten aber die notwendigen Anregungen abgesichert werden.