ŽIVLJENJE BOLNIKOV PO BYPASS OPERACIJI SRCA - Pečnik, Maja (M. Pečnik, 2012)
V diplomskem delu sta opisani ishemična bolezen srca, pri kateri v procesu ateroskleroze pride do zožitve ali zapore koronarnih arterij in oslabljenega pretoka krvi, ter operacija bypass, pri kateri srčni kirurgi čez mesto zožitve naredijo premostitev in ponovno vzpostavijo cirkulacijo krvi. Številni avtorji poročajo o vedenjskih spremembah in nižji kakovostni ravni življenja bolnikov po tej operaciji, pri čemer sta v ospredju depresija in visoka stopnja anksioznosti. Pomoč pri odpravljanju teh težav lahko bolniki poiščejo v koronarnih klubih in zdravstvenovzgojnih delavnicah, za spremenjen življenjski slog oz. doživljenjsko rehabilitacijo pa so najbolj odgovorni sami. In the diploma paper ischemic heart disease, where in the process of atherosclerosis coronary arteries get narrowed or blocked, and the bypass surgery, where heart surgeons bypass the narrowing and re-establish blood circulation, are described. Numerous authors report about the behavioural changes and lower quality of life after this surgery, the most frequent states being depression and a high degree of anxiety. Patients can seek help in coronary clubs or health awareness workshops. However, to change the lifestyle and to practise the so-called life-long rehabilitation remains primarily in their domain.