ETIČNOST DELA SLOVENSKIH NOVINARJEV - Turščak, Aleksandra (A. Turščak, 2012)
V javnosti se pojavljajo vprašanja o etičnosti dela novinarjev v medijih. Mediji so del našega vsakdanjika in pomembno vplivajo na naše življenje, nas usmerjajo in večini ljudi kreirajo tudi osebno mnenje. Nad klasičnim pristopom k novinarstvu je prevladal tržni pristop. Za tržno usmerjeno novinarstvo je značilno predvsem neupoštevanje novinarskih meril kot so ideal objektivnosti, resnicoljubnost, preverjanje informacij, izogibanje nekorektnemu, osebno žaljivemu predstavljanju podatkov in dejstev, posledica tega pa je senzacionalizem v novinarstvu. Časniki tekmujejo za najbolj senzacionalne zgodbe, pri tem pa morajo spoštovati etične standarde. Novinarji so v demokratični družbi izpostavljeni relativno majhnim zakonskim omejitvam, ki so samo okvir za njihovo delovanje. Temeljni samoregulacijski dokument, ki zagotavlja norme, po katerih naj bi se novinar ravnal, je Kodeks novinarjev republike Slovenije. Kodeks pišejo novinarji sami in pomeni samopremislek njihove lastne stroke. Bistvo samoregulacije je v tem, da temelji na prostovoljnem sodelovanju, konsenzu in samoomejevanju. Za spoštovanje etičnih in profesionalnih pravil novinarskih besedil in prispevkov skrbi novinarsko častno razsodišče, ki je skupni samoregulativni organ sindikata in društva novinarjev Slovenije. NČR sestavljajo izvoljeni novinarji, uredniki in dva predstavnika javnosti. V praktičnem delu raziskave smo si zadali nalogo ugotoviti, kako novinarji sami ocenjujejo svoje delo in delo kolegov novinarjev. The public is raising questions about the ethics of journalists in the media. The media are part of our everyday life and have a significant impact on our lives, guiding us and most people create a personal opinion. The classical approach to journalism is dominated by the market approach. Market-oriented journalism is mainly characterized by disregard of journalistic criteria such as the ideal of objectivity, truth, verification of information, avoiding incorrect, personally abusive presentation of data and facts, result of these proceedings is sensationalism in journalism. Newspapers compete for the most sensational stories, in so doing they must observe ethical standards. Journalists in a democratic society are exposed to a relatively small legal restrictions, which are only a framework for their operation. A fundamental self regulating document, which provides standards by which journalists should act, is the Code of Journalists of the Republic of Slovenia. Journalists write their own code and it is a self-consideration of their own profession. The essence of the self-regulation is that it is based on voluntary cooperation, consensus and self-limitation. Respecting ethical and professional rules of journalistic texts and contributions ensures Press Court of Honour, which is a common self-regulatory body of trade union and Association of Journalists of Slovenia. Press Court of Honour consists of elected journalists, editors and two representatives of public. In the practical part of the research we set out to determine how journalists evaluate their own work and work of fellow journalists.