ORGANIZACIJA POLETNEGA KOŠARKARSKEGA TABORA KOŠARKARSKEGA KLUBA STRAŽIŠČE KRANJ - Šifrar, Boštjan (2012)
V diplomskem delu smo raziskali, kako poteka organizacija košarkarskega tabora pri Košarkarskem klubu Stražišče Kranj. Ker smo organizacijo razčlenili po kurikulumu, nas je zanimala vsaka stopnja posebej. Namen raziskave je bil izdelati okviren načrt za organiziranje košarkarskega tabora in pa ugotoviti dobre in slabe stvari že obstoječega načina organiziranja v Košarkarskem klubu Stražišče Kranj. S tem diplomskim delom želimo tudi pomagati klubom in košarkarskim šolam, ki bodo kdajkoli organizirali tovrstne tabore. Raziskovali smo komu je tabor namenjen, na kakšen način klub izvaja promocijo, kaj se bodo naučili udeleženci tabora in pa metode izobraževanja, ki se pri tem uporabljajo. Prav tako nas je zanimalo, katere materiale je potrebno pripraviti in kdo je za to zadolžen. Raziskali smo tudi, kako klub pridobi trenerje za tabor. Informacije za odgovore na zastavljena vprašanja smo pridobili s pogovori z ljudmi oziroma trenerji, ki delujejo v Košarkarskem klubu Stražišče Kranj. Prišli smo do naslednjih ugotovitev. Ta izmena tabora je namenjena vsem otrokom, ki imajo radi košarko in prihajajo iz osnovnih šol, ki spadajo pod občino Kranj. Njihova starost pa mora biti od 13 do 14 let. Promocijo izvajajo trenerji s predstavitvami po osnovnih šolah v občini Kranj. Prav tako se za promoviranje uporablja spletna stran kluba, kjer so osnovne informacije. Udeleženci tabora naj bi se naučili koristno preživljati svoj prosti čas, kar se tiče košarkarskega znanja pa bodo spoznali osnove košarke. Ker preživljajo tabor brez staršev in v družbi drugih vrstnikov, naj bi se naučili skrbeti sami zase in pa živeti v skupnosti. Prav tako naj bi skozi treninge pridobili nekaj discipline in delovnih navad. Pri treniranju klub uporablja aktivno metodo izobraževanja. Kar se tiče materialov, mora klub rezervirati bivalnike in košarkarsko igrišče, kar se vedno potrdi že eno leto vnaprej. Poleg tega je treba organizirati prevoz, za kar se uporabijo kombiji. Za povrhu pa za vsakega udeleženca priskrbijo košarkarsko žogo, majico in bidon. Na tabor pa potujejo trenerji, ki so že člani Košarkarskega kluba Stražišče Kranj. In the diploma thesis we investigated the organisation of basketball camp at basketball club Stražišče Kranj. Because the organisation is broken down by the curriculum, we were interested in each stage separately. The purpose of the research was to develop a plan for organising basketball camp and to discover good and bad points for already existing way of organising in basketball club Stražišče Kranj. With this thesis we also want to help basketball clubs and schools, that will ever organise such camps. We explored who the camp is for, how the club implements the promotion,what the camp participants will learn and the methods of education which are appropriate to use. Also, we explored which materials should be prepared and who is responsible for this. We hale also studied how the club obtains the coaches for the camp. The answers for our questions came from information, that were gained by talking to people and trainers who work in basketball club Stražišče Kranj. We have reached the following conclusions. This shift of the camp is designed for all who loves basketball, coming from primary schools which fall under the community of Kranj. Their age should be from 13 to 14 years. The promotion is conducted by trainers with presentations at primary schools, in the community of Kranj. The club's website is also used to promotethe camp, containing the basic information. Camp participants should learn to usefully spend their free time and in terms of basketball knowledge they should be familiar with the basics of basketball. Since going through camp without their parents and in the company of other peers, they should learn to take care of themselves and live in the community. They should also gain some discipline and work habits through training. The club is using active learning methods for training. As for materials, the club must book campers and basketball courts, that are always booked for one year in advance. In addition, it is necessary to organise transportation, where the vans are used. Furthermore, the club provides a basketball, t-shirt and a bottle for all participants. The coaches who travel to the camp, are already members of basketball club Stražišče Kranj.