Frontex - agencija za upravljanje in operativno sodelovanje na zunanjih mejah držav članic : diplomsko delo - Fišer, Zlatko (Z. Fišer, 2012)
Z diplomsko nalogo bom poskušal predstaviti cilje in namen vzpostavitve Evropske agencije za upravljanje in operativno sodelovanje na zunanjih mejah držav članic, oblike policijskega sodelovanje za dosego teh ciljev, praktične izkušnje, ki jih ima Republika Slovenija pri sodelovanju z agencijo FRONTEX, morebitne predloge za odpravo težav in nove oblike sodelovanja. Slovenska policija od samega začetka delovanja agencije FRONTEX in pred tem aktivno sodeluje z različnimi centri, ki so delovali kot predhodnica agencije, si je v tem času nabrala kar nekaj izkušenj. Tako imamo na sami agenciji od leta 2007 permanentno napotene mejne policijske strokovnjake, aktivno sodelujemo pri izdelavi priročnikov, ki so namenjeni mejnim policistom, na meji z Republiko Hrvaško delujejo trije FP uradi, Slovenski policisti sodelujejo v skupnih operacijah v državah članicah, skupne operacije potekajo tudi na območju Republike Slovenije. Slovenska policija sodeluje skupaj z italijanskimi varnostnimi organi v evropski mreži patruljiranja na Jadranskem morju. Prav tako slovenski policijski strokovnjaki aktivno sodelujejo pri pripravi programa za odkrivanje zlorab listin. Z diplomsko nalogo bom prav tako poskušal skozi pregled delovanja in oceno doseženega poskušal odgovoriti na vprašanje, ali agencija Frontex svoje aktivnosti izvaja v skladu s svojo ustanovitvijo, ali je pri tem dovolj uspešna, ali njeno delovanje pomeni tudi boljši nadzor in večjo varnost na zunanji meji Evropske unije. The diploma thesis tries to introduce the goals and purpose of implementation of European Agency for the Management of Operational Cooperation at the External Borders of the Member States, forms of police cooperation to achieve these goals, practical experience the Republic of Slovenia has gained in cooperation with the Frontex agency. Furthermore, the thesis presents some suggestions in order to eliminate problems and some new forms of participation. The Slovenian National Police has been involved with the Frontex agency since the very beginning but it had also been involved with various centres active before the agency was established. Since 2007 we have had some permanent border police experts and have helped in preparing manuals that are meant for police officers on borders. We have three FD offices on the boarder with Croatia. Slovenian police officers take part in joint operations in member states but some of them are also carried out on our territory. The Slovenian National Police cooperates with Italian security authorities in patrolling along the Adriatic Sea. The Slovenian police experts are active in preparing programmes for detection and abuse of documents. The purpose of the thesis is also to answer some of the following questions: has the agency Frontex been implementing all its activities in accordance with its establishment, has it been successful and do its operations lead to a better control and bigger security at the external borders of the European Union.