Tehnično varovanje trgovin : diplomsko delo - Dominič, Jožica (J. Dominič, 2012)
Danes je zelo pomembno, da premoženje varujemo s primernimi sistemi za varovanje trgovin. Kako najbolje poskrbeti za varnost v naših trgovinah, je vprašanje, ki si ga moramo postaviti, če želimo učinkovito zaščititi svoje premoženje. V prodaji so različne vrste varnostnih sistemov, ki so dostopni tako malim kot velikim trgovcem. Med storilci kaznivih dejanj je tudi precej zaposlenih v trgovinah, ki sami ali s pomočjo drugih škodijo lastnikom ali uporabnikom trgovin. Z varnostnimi sistemi lahko nadzorujemo zaposlene in stranke. Odločiti se moramo za obseg in varnostno stopnjo varovanja, saj le tako zagotovimo celovito varovanje in njegovo učinkovitost. Ta investicija nam zagotavlja zanesljiv obstoj in prihodnost trgovskih objektov. Število kriminalnih dejanj se po svetu povečuje, zato je to problem celega sveta, ki množično išče načine za preprečevanje in omejevanje škod. Razraščanje kriminala v zadnjih letih je privedlo do izboljšanja varnostnih sistemov v trgovinah. Nadzor in varovanje trgovin ima pravno podlago v zakonih in pravilnikih, ki podrobneje določajo posamezna področja. Varovanja trgovin si ne moremo več predstavljati brez varnostnih sistemov, ki zaznajo vlomilce, javijo požar in ga tudi avtomatsko pogasijo, javijo puščanje plina in puščanje vode, onemogočajo vstop strankam v območje zaposlenih-pristopna kontrola in video-nadzor, ki nam pokaže način kraj, ki jih pri rednem delu nismo uspeli zaznati s prostim očesom. Ukrepanje ob alarmnih signalih mora biti profesionalno v trgovini ali izven delovnega časa iz varnostno-nadzornega centra varnostnega podjetja, ki v trgovino ob alarmu usmeri intervencijsko skupino varnostnikov. Today it is very important to protect the property with the appropriate systems to protect the stores. How to protect the safety of our stores, is a question that we should ask ourselves, if we want to protect our property effectively. There are a lot of different types of security systems that are accessible to both small and large traders. Among the offenders there are also many employed persons at the shops who by themselves or by the help of others make harm to the owners or users of stores. The safety systems can supervise employees and customers. We have to decide for the dimension and level of security protection as this is the only way to ensure full protection and its effectiveness. This investment provides us with a secure existence and future of commercial buildings. The number of crimes is increasing worldwide, so this is a worldwide problem, which is looking for many ways to prevent and limit damage. Increasing of crime in recent years has led to the improvement of security systems in stores. Control and protection of stores have a legal basis in the laws and regulations which specify the particular areas. Protection of stores can no longer be imagined without the safety systems that detect burglars, fire, and make themselves known also automatically extinguished, may also warn us of gas leaking and water leaking, prevent the entry of customers in the area of employment, access control and video surveillance, which shows us the way place by the ongoing work we failed to detect with an eye. Emergency alarm signal should be a professional work in a shop or outside working hours of security-monitoring center of the security company that directs an intervention group into the store when the alarm sounds occur.