PRIMERJALNA ANALIZA VARNOSTI ELEKTRONSKEGA POSLOVANJA V SLOVENSKIH BANKAH - Prah, Benjamin (B. Prah, 2012)
Lahko torej rečemo, da je za banke in ostale inštitucije, ki se ukvarjajo z elektronskim prenosom zaupnih podatkov ključnega pomena, da svojim uporabnikom zagotovijo najvišjo stopnjo varnega poslovanja, saj se z nenehnim razvojem elektronskega poslovanja pojavljajo vedno nove in nove oblike zlorab. Potencialni goljufi namreč vedno znova iščejo načine, kako bi dostopali do zaupnih podatkov. Zato morajo banke in ostale inštitucije v preventivne namene uvajati aplikacije za zaščito, varnost in zaupnost podatkov in nenehno krepiti svojo varnostno politiko na področju elektronskega poslovanja. Pri tem pa je seveda pomembno tudi sodelovanje uporabnikov, ki morajo tudi sami poskrbeti za pravilno uporabo in varovanje svojih osebnih podatkov. Inštitucije, ki se ukvarjajo z finančnim poslovanjem imajo tako na razpolago različne možnosti, da se zaščitijo pred škodljivimi dejanji na področju elektronskega poslovanja. Odločitev vsakih inštitucij posebej pa je, da se same opredelijo do tega, kako pomembna jim je varnost na področju prenosa zaupnih podatkov in koliko denarja bodo vložila v ta namen. Sam pa menim, da se podjetja in tudi same inštitucije na področju npr. javnega sektorja še vedno premalo zavedajo pomena elektronskega poslovanja. Pričakujem pa, da bo v prihodnosti tudi zaradi optimizacije stroškov vedno več podjetij šlo v to smer razvoja. We can say that is for banks and other institutions dealing with the electronic transmission of confidential data essential to users make sure the highest degree of prudence, because with continuous development of electronic business brings always new and new forms of abuse. Potential frauds are always looking the ways to access confidential information. Therefore must banks and other institutions as a preventive measure to intruduce an application for protection, security and confidentiality of data and continuing to strengthen its security policy in the field of electronic commerce. However, it is also of course important the cooperation of users, which must also make sure for the proper use and protection of their personal data. Institutions that deal with financial management have a lot of options to protect themselves from harmful acts in the field of electronic commerce. The decision of each institution separately is, to define themselves, how important their safety is in the transmission of confidential data and how much money will be invested for this purpose. My opinion is that businesses and institutions themselves on field of public sector not aware enough of the importance of electronic commerce. We expect that will go in the future because of cost optimization more and more companies in this direction of development.