DELOVNOPRAVNI POLOŽAJ VODILNIH DELAVCEV PO SLOVENSKI IN NEMŠKI PRAVNI UREDITVI - Šatur, Sergeja (S. Šatur, 2011)
Vodilni delavci so posebna kategorija delavcev. V Sloveniji so vodilni delavci opredeljeni v ZDR, lahko pa jih opredelijo delodajalci sami, v aktih družbe, v Nemčiji pa so vodilni delavci opredeljeni v posameznih predpisih, ne obstaja pa enotna ureditev. Za vodilne delavce so že od nekdaj obstajale določene posebnosti, na primer pri zaposlovanju, pooblastilih ter delih, ki jih lahko opravljajo vodilne delavke. Danes so v slovenskem pravnem redu posebnosti predvsem pri možnosti zaposlitve za določen čas ter posebnih ureditvah glede delovnega časa, počitka ter odmora. V nemškem pravnem redu izstopa predvsem izključenost vodilnih delavcev iz obratnega sveta ter zakonov, ki omejujejo delodajalca pri določanju delovnega časa in možnosti odpovedi. Die leitenden Angestellten sind eine besondere Gruppe von Angestellten. In Slowenien sind dier leitneden Angestellten im ZDR definirt, Arbeitgeber können auch die leitenden Angestellten in den Dokumenten des Betriebes definieren. In Deutschland sind die leitenden Angestellten in mehreren Gesetzen definiert, aber es gibt keinen einheitlichen Begriff. Für leitende Angestellte haben schon in der historischen Entwicklung einige Sonderregeln gegellten, zum Beispiel für die Frauen, die leitende Angestellte waren oder die Gesetzliche Entscheidungsbefugnis der leitenden Angestellten. Für die leitenden Angestellten finden wir heute im slowenischen Recht nicht viele Sonderregelungen. Am meisten zu beachten ist die Regel, das der Arbeitgeber mit ihnen einen Arbeitsvertrag für einen bestimmten Zeitraum schließen kann. Signifikante regeln sind auch über die Arbeitszeit, Pauze und Ruhe regelungen. Im Deutschen recht ist die Regel zu beachten, dass die leitenden Angestellten von mehreren Gesetzen ausgeschlossen sind. So gelten für sie nicht die Regeln, die der Betriebsrat vorgibt, auch die Regulierung der Arbeitszeiten gilt für die leitenden Angestellten nicht.