ZASNOVA PRIKOLICE ZA PREVOZ JADRALNIH LETAL - Jurjec, Vesna (V. Jurjec, 2011)
Diplomsko delo se ukvarja z zasnovo prikolice za prevoz jadralnih letal, ki bo omogočala nalaganje in razlaganje jadralnega letala kar v prikolici in eni sami osebi. Opisana je sodobna prikolica za prevoz jadralnih letal, njena dosedanja uporaba ter obstoječe omejitve in zahteve, ki jih je pri zasnovi potrebno upoštevati. Sledita razvoj novega principa nalaganja in razlaganja, ki temelji na določanju poti polovice krila, in zasnova modulov, ki bodo tako gibanje krila omogočali. Rezultat nudi možnost izvedbe povsem novega načina uporabe prikolice, ki se lahko z minimalnimi prilagoditvami aplicira na že obstoječih sodobnih prikolicah in odpira možnost razvoja nove prikolice. Diploma work deals with glider trailer design, focused on the search for concept solution of inside and single person glider assembly. It describes contemporary glider trailer, the way how it is used and existent restrictions and requirements that should be considered during the design. Development of new principle of glider loading and unloading follows and it is based on defining the way of half-wing. Afterwards the modules that make this way of use feasible are designed. The result offers a practicability of completely new way of using glider trailer that can be applied on existent glider trailers with minimal adaptations. It can also lead to a design of a new glider trailer.