UGOTAVLJANJE ZNAČILNOSTI LOKACIJ ZGOSTITEV PROMETNIH NESREČ Z UDELEŽENIMI VOZNIKI MOTORNIH KOLES - Pristalič, Miha (M. Pristalič, 2011)
V Sloveniji z vsakim letom narašča število registriranih motornih koles, posledično s tem tudi število motoristov in motoristk, ki jih je v zadnjem času vse več. Vsako leto se srečujemo z istim problemom, preveč prometnih nesreč, v katerih smo vpleteni motoristi. Veliko je preventivnih akcij s katerimi se poskuša preprečiti najhujše, prometno nesrečo s smrtnim izidom. Vendar se premalokrat zavedamo, da smo za svojo varnost v večini primerov odgovorni sami. To velja za vse udeležence v cestnem prometu! V tem diplomskem delu je največ pozornosti namenjeno delu odseka na regionalni cesti med Latkovo vasjo in Trbovljami. Ta odsek velja za enega najbolj kritičnih na Slovenskih cestah, zato sem ga podrobno analiziral in predlagal rešitve, ki bi bile najbolj primerne na samem terenu. Hkrati je navedeno tudi nekaj teorije o vožnji motornih koles, o motoristični opremi in značilnostih prometnih nesreč v katerih smo udeleženi motoristi. In Slovenia, the number of registered motorcycles increases each year and consequently also the number of male as well as female motorcyclists. Each year we deal with the same problem, namely too many accidents involving motorcyclists. There are many preventive actions to ensure safety and to prevent accidents with fatal results. However, we are not conscious enough of the fact that in the majority of cases we alone bear the responsibility for our safety. This applies to all participants in road traffic! The present graduation thesis deals mainly with the section on the regional road between Latkova vas and Trbovlje. This section is seen as one of the most critical sections in Slovenia, therefore I analysed it in detail and proposed solutions, which I believe would be most suitable to be used in the field. The thesis also includes some theory about motorcycle ride, motorcycle protective equipment, and about the characteristics of road accidents involving motorcyclists.