NEKATERI VIDIKI DRUŽINE TIPA HOTEL MAMA V SLOVENSKI POST-MODERNI DRUŽBI - Mertik, Petra (P. Mertik, 2014)
Spremembe na področju družbenega življenja v post-moderni družbi so posledično vplivale na spremembe v življenjskih potekih posameznikov, saj je dandanes jasno mejo med mladostjo in odraslostjo težko določiti. Podaljšano izobraževanje, negotovost zaposlovanja, brezposelnost in finančne težave so le nekateri izmed vzrokov, da mladi vedno dlje časa ostajajo doma pri svojih starših, v družini orientacije. Drugo ime za podaljšano življenje otrok pri starših je „sindrom hotel mama“, ki je prav predmet raziskovanja diplomskega dela. Namen diplomskega dela je bil torej proučiti mejo med mladostjo in odraslostjo ter vzroke in posledice podaljšanega življenja pri starših. V empiričnem delu je z uporabo in analizo rezultatov anketnega vprašalnika predstavljeno realno stanje podaljšanega življenja mladih pri starših v slovenski post-moderni družbi na podlagi vzorca mladih oz. odraslih SV dela Slovenije in glede na rezultate le-teh se večina naših pričakovanj potrjuje skozi anketni vprašalnik. Ključno dejstvo pa je to, da so mladi sicer pripravljeni in imajo željo zaživeti sami, vendar jim njihov ekonomski položaj zaradi podaljšanega šolanja, otežene zaposlitve in s tem tudi lastnega vira dohodka to vse onemogoča. Veränderungen auf dem Bereich des Geselschaftslebens in der post-modernen Zeit haben konsequente Einflüsse auf die Veränderungen der Lebensverläufe gehabt. Heutzutage kann man sehr schwer eine klare Grenze zwischen Jugendsein und Erwachsensein bestimmen. Verlängerte Schulung, unsichere Situation auf dem Arbeitsmarkt, wachsende Arbeitslosigkeit, finanzielle Schwierigkeiten sind nur einige von den Ursachen, dass die Jungen zu Hause bei ihren Eltern, in der Orientierungsfamilie bleiben. Der andere Ausdruck für das verlängerte Leben der Jungen bei ihren Eltern ist der »Sindrom Hotel Mama«, das auch das Forschungsproblem dieser Diplomarbeit ist. Die Hauptaufgabe dieser Diplomarbeit ist die Grenze zwischen Jugendsein und Erwachsensein zu bestimmen und auch die Ursachen und Konsequenzen des verlängerten Lebens bei den Eltern aufzuklären. In dem empirischen Teil der Diplomarbeit ist anhand der Ergebnisanalyse des Fragebogens die reale Situation des verlängerten Lebens bei den Eltern in der slowenischen post-modernen Gesellschaft, auf der Grundlage der Jungen bzw. Erwachsenen des nordöstlichen Teils Sloweniens, vorgestellt. Anhand der Ergebnise bestätigen sich fast alle Erwartungen, die vor der Studie gestellt wurden. Tatsache ist, dass die Jungen zwar bereit sind, sich selbständig zu machen und sich das auch wünschen, aber ihr ökonomischer Zustand lässt ihnen das wegen der verlängerten Ausbildungszeit, erschwerten Einstiegs in den Arbeitsmarkt bzw. regulären Beschäftigung und vieler anderer Gründe leider nicht zu.