VPLIV DIREKTNEGA IN DIFUZNEGA SONČNEGA SEVANJA NA SILICIJEVE SONČNE CELICE - Veberič, Tomi (T. Veberič, 2011)
Cilj diplomske naloge je ovrednotenje električnih lastnosti in vpliva sončnega sevanja na silicijeve sončne celice s pomočjo opravljenih raziskav in meritev. Rezultate meritev sončnega sevanja smo analizirali s programskim paketom Matlab. Pri sami analizi smo na podlagi večletnih meritev sončnega sevanja izračunali izkoristek posamezne silicijeve sončne celice glede na direktno in difuzno komponento sončnega sevanja in tako ovrednotili električne lastnosti sončnih celic. V okviru tega smo v diplomsko delo vključili: zgodovinski pregled fotovoltaike, opis kristalnih in amorfnih sončnih celic, primerjavo električnih lastnosti silicijevih sončnih celic glede na zunanje vplive, jakost sončnega sevanja in vrsto sončnih celic, ovrednotenje vpliva sončnega sevanja na vrsto sončnih celic. The aim of the diploma thesis is the evaluation of electrical characteristics and the impact of solar radiation on silicon solar cells by means of research and measurement. The measurement results of solar radiation were analyzed with Matlab software package. On the basis of many years of solar radiation measurements we have calculated the utilization rate of an individual silicon solar cell according to direct and diffuse component of solar radiation and thus evaluate the electrical characteristics of solar cells. On the basis of these findings, the thesis includes: a historical overview of photovoltaic, a description of crystalline and amorphous solar cells, a comparison of electrical characteristics of silicon solar cells according to external impacts, the intensity of solar radiation and solar cell type, evaluation of the effect of solar radiation on the type of solar cells.