PROJEKTNO DELO PRI OBRAVNAVI TEME KULTURNA DEDIŠČINA PTUJA - Godec, Jana (J. Godec, 2011)
Diplomska naloga z naslovom Projektno delo pri obravnavi teme kulturna dediščina Ptuja obravnava projektno delo pri predmetu družba, ki smo ga izvedli v petih razredih dveh ptujskih devetletnih osnovnih šol. V teoretičnem delu naloge smo opredelili pojme, povezane s kulturno dediščino, odnose ljudi do kulturne dediščine in projektno učno delo ter z njim povezane faze učnega procesa. Na kratko smo tudi opisali deset najpomembnejših kulturnih znamenitosti Ptuja, ki smo jih uporabili v projektnem delu. V praktičnem delu diplomske naloge smo načrtovali, izvedli in evalvirali projektno delo na temo Kulturna dediščina Ptuja v petih razredih pri predmetu družba. Diplomska naloga temelji na neposredni pedagoški izkušnji. Praktični del se je izvajal delno na Osnovni šoli Olge Meglič ter Osnovni šoli Mladika, delno pa na terenu po ptujskih ulicah in trgih. Cilj projektnega dela je bil izvedeti odnos udeležencev do kulturne dediščine Ptuja preko projektnega dela in izvedeti njihova mnenja o sami izvedbi in dejavnostih projektnega dne, kar smo v empiričnem delu tudi predstavili. The thesis entitled Project work when covering the area of cultural heritage of Ptuj deals with the project work in school subject society, that we have performed in the fifth grade of the two elementary schools in Ptuj. In the theoretical part we have defined the terms connected to the cultural heritage and the typical attitudes towards cultural heritage. We have also explained the concept of project work and its phases of learning process. We have shortly described the ten most important cultural sights of Ptuj that were later used in the project work. In the practical part we have planned, carried out and evaluated the project work Cultural heritage of Ptuj that took place in the fifth grade for the school subject society. The thesis is based on the actual pedagogic experience. The practical part was partly carried out in elementary school Olge Meglič and elementary school Mladika, and partly on field in the streets and squares of Ptuj. The aim of project work was to determin the participants' attitude towards cultural heritage of Ptuj and find out their opinion on the activities of the project itself.