OTROŠKA IGRA V BESEDI IN GIBU - Pučko, Martina (M. Pučko, 2011)
Otroška poezija nas spremlja že od najzgodnejših let življenja doma in v vrtcu, zato je pomembno, da ji posvetimo dovolj časa in jo prenašamo na naslednje generacije. Namen raziskovanja v vrtcih je bilo ugotoviti kakšne igre se igrajo v vrtcih, ali so to navadne igre ali pa so med njimi tudi takšne, ki vsebujejo rimana besedila in drobne folklorne vzorce. Pomembno je poudariti, da vzgojitelji ne morejo ohranjati in prenašati takih iger, če jih sami ne poznajo. Pomemben dejavnik je tudi čas, koliko časa so vzgojitelji namenili takim igram in ali so se jih učili kot samostojno dejavnost ali pa le kot dopolnilno dejavnost. Zanimivo je bilo tudi primerjati, kako so se igre z rimanimi besedili razlikovale v sodelujočih vrtcih. V vseh treh sodelujočih vrtcih so takim igram namenili veliko časa. Igrali so se v vseh starostnih skupinah. V skupinah mlajših otrok kot dopolnilne dejavnosti, starejši otroci pa so obiskovali folklorni krožek. Zbrane igre so si med seboj kar podobne. Nekatere med njimi so se pojavile v vseh vrtcih, vendar so se med sabo razlikovale, bodisi po besedilu ali po izvedbi. Bilo pa je tudi nekaj iger, ki so se jih igrali le v posameznih vrtcih. We monitor the children's poetry from the earliest years of life, at home and in kindergarten, so it is important to devote enough time to it and transmit it to the next generation. The purpose of the research in kindergartens was to find out what kind of games children play and whether these are ordinary games or games, which include rhyme lyrics and small folklore patterns. it is important to emphasize that teachers cannot maintain the games if they don't know them. Time is also important, how much time a teacher has spent for the game and whether she taught it as an individual activity. It was very interesting to compare games with rhyme lyrics in different kindergartens. In all three kindergartens, teachers spent a lot of time for the games. The games were played in all age groups. In young children group it was played as a complementary activity, old children group visited folk club. Selected games are very similar. Some of them were played in all kindergartens, but their lyrics or performance was different. There were also a few games, which were played only in particular kindergartens.