GLASBENA PRAVLJICA: POLŽ VLADIMIR GRE NA ŠTOP - Šentak, Aleksandra (A. Šentak, 2011)
V teoretičnem delu diplomskega dela smo na podlagi strokovnih izhodišč obravnavali in opredelili pojme sodobna pravljica, slikanica, glasbene dejavnosti predšolskih otrok, glasbena pravljica. Vključena je tudi teoretična obravnava slikanice Polž Vladimir gre na štop, avtorice Mojce Osojnik. Glasbena pravljica je bila načrtovana na dva načina, ob poslušanju klasične glasbe in ob igranju na male instrumente. Obe glasbeni pravljici smo praktično izvedli v vrtcu, v skupini otrok starih 5-6 let. Otroci so obema glasbenima pravljicama z veseljem prisluhnili. Pri glasbeni pravljici s poslušanjem glasbe so otroci z zanimanjem poslušali tako skladbe, kot vsebino pravljice. Ob poslušanju glasbe so z veseljem gibalno ponazorili živali iz pravljice. Pri glasbeni pravljici z igranjem na instrumente pa so jih še posebej pritegnili instrumenti, ki so jih lahko sami preizkusili in nanje ob pravljici ustvarjali. In the theoretical part of this thesis we discussed and defined the following terms: a modern fairy tale, a picture book, preschool music activities, and a musical fairy tale. We also included a theoretical discussion of a picture book entitled Polž Vladimir gre na štop by Mojca Osojnik. The performance of a musical fairy tale was planned in two ways – with listening to classical music and with playing small instruments. Both musical fairy tales were performed in a nursery school for a group of children aged between 5 and 6 years. The children were happy to listen to both musical fairy tales. When listening to the musical fairy tale with classical music the children listened with interest to both, the music and the content of the fairy tale. While listening to the music they were happy to physically demonstrate the animals from the fairy tale. When listening to the musical fairy tale with playing instruments they were especially interested in instruments. They could try playing the instruments themselves and be creative while listening to the fairy tale.