ŠTUDIJ PREFERENC TER ČUSTEV IN OBČUTKOV BARV TEKSTILIJ IN OBJEKTOV V INTERIERJU - Šafran, Sanja (S. Šafran, 2011)
Namen diplomske naloge je bil ugotoviti, kako barve vplivajo na občutke in čustva človeka na splošno in v prostoru. Po kratkem opisu področja in opredelitvi diplomskega dela v uvodnem poglavju smo v drugem poglavju predstavili teoretične osnove. V tretjem, praktičnem delu diplomske naloge smo si do novih spoznanj pomagali z raziskavo. Kot merski instrument smo izbrali anketni vprašalnik. V uvodnem delu anketnega vprašalnika nas je zanimal spol, starost, izobrazba in zaposlenost anketirancev. Drugi del ankete je predstavljala pomenska skala (skala nasprotnih pojmov). Naš cilj je bil torej ugotoviti kako, določene barvne kombinacije (harmonije) v prostoru vplivajo na občutke in čustva ljudi glede na spol, starost, izobrazbo in zaposlenost. Raziskava je pokazala, da so ženske in moški zelo podobnega mnenja. Prav tako ni opaziti večjih razlik med starostnima skupinama. Do večjih odstopanj je prišlo pri izobrazbi, kjer so bili v večini podobnega mnenja anketiranci s končano srednjo in visoko šolo. Izstopali so tisti s končano višjo šolo. Prav tako je prišlo do večjih odstopanj pri zaposlenosti, kjer so bili v večini podobnega mnenja zaposleni anketiranci in študentje/dijaki. Izstopali so nezaposleni anketiranci. Na koncu smo primerjali še naše občutke in čustva z občutki in čustvi anketirancev ženskega spola, starih 20-25 let, študentov/dijakov, s končano srednjo šolo, ker tudi sami spadamo v to skupino in ker nas je zanimalo, kako podobni oziroma različni občutki se nam pojavljajo ob istih barvnih kombinacijah v prostoru. Ugotovili smo, da so naša mnenje zelo podobna, prihajalo je le do manjših odstopanj. The main purpose of this dissertation was to figure out how different colors affect us and what kind of effect they have on people’s emotions in general and in space. After short introduction, we focused on theoretical framework in second part of this dissertation. In the third, practical part of our dissertation, we came to some new conclusions with help of a survey. We asked people about their sex, age, education and employment status in the first part and in the second part we used semantic scale. Our goal was to figure out how different color combinations in space affect people considering their sex, age, education and employment status. Survey showed that both men and women were affected pretty much the same and there was also no significant difference when considering different age groups. Significant difference occurred when we considered their education. People with finished high school answered the same. Higher deviation occurred with those with college education. Furthermore students and currently employed people shared the same opinion. Currently unemployed people stood out. At the end we compared our emotions and feelings with emotions and feelings of women aged 20-25, who are students and have finished high school. We chose this group because we fall into this group as well and because we were curious how we are all affected by different color combinations. We concluded that we pretty much share the same opinion, as we detected only minor deviations.