FINANCIRANJE PODJETNIŠKIH PROJEKTOV V VSEH FAZAH RAZVOJA - Petrina, Brigita (2011)
Poleg dobro razvite ideje in ciljno usmerjenega tima, kateri jasno zastavi vizijo, poslanstvo, vrednote ter dolgoročne in kratkoročne cilje, manjka v podjetništvu še en pomemben košček. To je financiranje podjetja. Za realizacijo podjetniških idej podjetje potrebuje finančne vire. Ponavadi finančne vire zagotavljajo kar podjetniki sami iz svojih prihrankov. Ker pa ima podjetnik običajno premalo sredstev, da bi sam financiral rast podjetja v posameznih fazah, so se v te namene izoblikovali določeni finančni mehanizmi, ki podjetniku pri financiranju zagona, rasti in širitve pomagajo. V osnovi delimo vire financiranja na dolžniške in lastniške, omenili bomo tudi nepovratna sredstva. Banke pri financiranju podjetniških projektih igrajo pomembno vlogo. Vsak investitor, predno se odloči za investicijo v podjetje, navadno pregleda finančno analizo in oceno vrednosti podjetja. Apart from a well-developed idea and a goal-oriented team, who clearly sets the vision, the mission, and the long- and short-term goals, there is an additional missing link in the entrepreneurship. It is the financing of a business entity. In order to implement entrepreneurial ideas, businesses need financial resources. Usually, these are provided by entrepreneurs themselves, who invest their own savings. However, because entrepreneurs themselves may usually lack sufficient resources in order to finance the growth of enterprises during different phases, certain financial mechanisms have been developed to assist entrepreneurs with the financing of start-up, growth and expansion of their enterprises. Basically, sources of financing are divided into debt and equity financing and this diploma thesis also mentions grants. The bank financing of entrepreneurial projects play an important role. Each investor before investing into the company usually reviews the financial analysis and valuation of the company.