STRATEGIJA ZMANJŠEVANJA STRESA PRI DELU V ORGANIZACIJI - Ilievski, Damjan (D. Ilievski, 2011)
Stres nas spremlja na vsakem koraku tekom naše življenjske poti. V zadnjem času se veliko govori o stresu in njegovih učinkih na človeško telo. V strokovnih revijah, časopisih in ostalih medijih se velikokrat omenja stres kot povzročitelj ali pomemben faktor pri nastanku izgorelosti in drugih bolezenskih stanj človeka. Tekom diplomskega seminarja smo se odločili teoretično raziskati vpliv stresa na človeka, pri tem smo se osredotočili predvsem na posledice stresa in kako te posledice stresa vplivajo na zdravje posameznika ter kako stres vpliva na delovno učinkovitost posameznika ali delovne skupine v organizaciji. Skozi študijo literature smo raziskali tudi različne metode, kako lahko poskušamo omejit pojav stresa na delovnem mestu oziroma kaj lahko posameznik ali organizacija stori, da bo delovno okolje čim bolj prijazno človeku. Poleg metod zmanjševanja stresa smo spoznali in raziskali ter na kratko opisali tudi metode kako omejiti negativne posledice stresa na posameznika, bodisi s telesno aktivnostjo ali z metodami sproščanja. Za boljše razumevanja problema pa smo se odločili, da bomo teoretični del podprli s krajšo raziskavo, ki smo jo opravili na Okrožnem sodišču Slovenj Gradec. Raziskava je zajemala 63 % zaposlenih v strokovnih službah, ki s podanimi odgovori potrdili naša pričakovanja, da je stres v veliki meri prisoten v vsakdanu sleherna posameznika in da so posledice stresa večinoma negativne, kar potrjujejo tudi teoretična dognanja diplomskega seminarja. Ugotovili smo, da smo med drugimi tudi sami odvisni za pogostost pojavljanja stresa v našem vsakdanu in da smo trenutno ljudje še premalo ozaveščeni o tej problematiki, ki ji nekateri strokovnjaki pravijo tudi novodobna bolezen. Stress accompanies us on every step throughout our life. Lately I have noticed a lot of articles in which is mentioned stress as a cause or an important factor for the case of burnout or other illnesses. During the thesis, we decided to make a theoretical research of the stress’s influence on humans, while we focused primarily on stress effects on health and work performance in the organization (individual and team work performance). Throughout theoretical research we came across different methods which help us reduce the presence of the work related stress and the methods which help us reduce the negative stress effects (either physical activity or relaxation methods). For better understanding of the problem, we have supported our theoretical research with short survey, conducted in Slovenj Gradec District Court. The survey covered 63% employees in professional services of the District Court. Survey results confirmed our expectations on theoretical research that stress is always present in our lives and that its effects are mostly negative. We also discovered that every individual can make a difference on the stress presence and for now, we are not aware enough of the stress issue.