INFORMACIJSKO OPISMENJEVANJE STAREJŠIH OBČANOV - Fujs, Maruša (M. Fujs, 2012)
V Sloveniji se z informacijsko nepismenostjo spopada predvsem starejša populacija, v glavnem upokojenci. Velika večina pri svojem delu ni uporabljala računalnika in novih tehnologij, kar pa močno vpliva na njihov interes. Raziskava iz leta 2010 kaže, da je kar 80 % starejših od 65 let, ki še nikoli ni uporabljalo računalnika, od tega 90 % še nikoli ni uporabljalo interneta. Tisti, ki se odločijo za izobraževanje v to smer se običajno vključijo v različne delavnice ali pa se učijo sami. V diplomskem seminarju smo želeli ugotoviti ali je v Sloveniji dovolj ponudbe za informacijsko opismenjevanje starejših občanov. Nekaj ponudbe smo v seminarju tudi predstavili in opisali projekt Simbioz@. Kot študentje Ekonomsko-poslovne fakultete Maribor smo sodelovali v projektu Simbioz@ in se kot prostovoljci udeležili tri-dnevne delavnice v Ljutomeru. Udeležence delavnice smo povprašali zakaj so se odločili za udeležbo, kdaj so se prvič srečali z računalnikom, kakšno je bilo njihovo znanje pred delavnico, kaj menijo o medgeneracijskem sodelovanju itd. Odgovore in izkušnje smo tudi opisali v diskusijskem delu. In Slovenia, the information illiteracy is a deal of the older population, mainly retirees. The vast majority did not use a computer and new technologies at work, which greatly affects their interests. Researches show that in Slovenia until 2010, 80% of people older than 65 years never used a computer, 90% of them never used the internet. Those who decide for education in this direction are usually included in workshops or learn by themselves. In the undergraduate seminar, we wanted to determine whether there is enough offers in Slovenia for the information literacy of older citizens. We presented some of them and we described the project Simbioz@. As students of the Economics and Business Faculty of Maribor, we volunteered in the project Simbioz@ and attended in a three-day workshop in Ljutomer. Workshop participants were asked why they chose to participate, when they first met with the computer, what was their knowledge before the workshop, what they think of intergenerational collaboration, etc. Their answers and experiences we describe in the discussion part.