VPLIV MEDIJEV NA PORAST KRIMINALITETE - Plešivčnik, Petra (P. Plešivčnik, 2011)
V diplomski nalogi sem podrobneje predstavila vpliv medijev na kriminaliteto in skušala ugotoviti ali imajo mediji kakšen vpliv na porast le-te. V prvem poglavju sem se osredotočila na zastavitev nekaterih hipotez skozi diplomsko nalogo, nato pa nadaljevala z razvojem medijev, razčlenitvijo množičnih medijev in predstavila nekaj njihovih učinkov. V tretjem poglavju sem povzela korelacijo med nasiljem in posameznikom, ter bolj konkretno nadaljevala s predstavitvijo same kriminalitete v medijih, poročanju o različnih kaznivih dejanjih, učinkih prikazovanja nasilja in odzivih na prikazano nasilje. Sledi poglavje o kriminaliteti, njeni »normalnosti«, nekaterih zmotah glede nje in nekaj statističnih podatkov. Nato sem predstavila področje zakonodaje v zvezi z mediji na območju Republike Slovenije, prav tako pa se dotaknila tudi te tematike v tujini. Diplomsko nalogo sem zaključila s poglavjem, v katerem sem predstavila rezultate, pridobljene s pomočjo ankete, v kateri me je zanimalo vse od tega kakšne zvrsti filmov so pri anketirancih najbolj priljubljene, pa do tega ali so že mogoče tudi sami kdaj storili kakšno nasilno dejanje, s tem ko so želeli posnemati svojega filmskega junaka. In my diploma thesis I presented the influence of media on criminal activity and tried to find out, if media has any influence on the increase of it. In the first chapter I focused on the formation of hypotheses, then I continued with media development, the dissection of mass media and represented some of its influences or effects. In the third chapter I summarized the correlation between violence and an individual and concretely continued with the presentation of criminal activity in media itself, reporting about crime, the influence of showing violence and the reaction to shown violence. It is followed by the chapter about criminal activity, its »normality«, some wrong impressions about it and some statistical data. After this I presented the area of legislation regarding media in the region of the Republic of Slovenia and I also researched about this topic in foreign countries. I finished my diploma thesis with the chapter in which I present the results, which I gained with a questionnaire. In this questionnaire I wanted to find out, which movie genres find the participants most popular, and the question if they committed any crime themselves, with which they wanted to reenact a character from a movie.