Demenca in poznavanje demence pri ljudeh - Novak, Vesna (V. Novak, 2011)
Starost je obdobje, ki ga označujemo od 60 leta dalje. Psihološki znaki staranja se ne sovpadajo povsem s koledarsko starostjo in se lahko pojavijo znatno prej ali znatno kasneje. Ena najpogostejših bolezni v starosti je demenca, ki je velikokrat neprepoznana iz strani svojcev starostnika ali oseb, ki skrbijo za starostnika. V diplomskem delu smo predstavili demenco, njene značilnosti in simptome. Opisali smo tudi vlogo medicinske sestre v obravnavi dementnega bolnika. Predstavljeni so tudi rezultati preiskave, ki smo jo izvedli s pomočjo anonimnega anketnega vprašalnika. V sami raziskavi je sodelovalo 30 naključno izbranih ljudi. Želeli smo ugotoviti poznavanje demence med ljudmi. Zanimalo nas je ali ljudje sploh poznajo bolezen demenca. Rezultati preiskave so pokazali, da ljudje vedo kaj je demenca. Predvsem vedo osnovne informacije in večina je opisala demenco kot pozabljivost. Za podrobnejše informacije so premalo poučeni oziroma osveščeni o demenci. Polovica anketirancev niti še ni bila v stiku z dementno osebo oziroma se ni z njo srečala in z njo komunicirala. Nekaj med njimi jih o takšnih temah niti ne razmišlja. Z izrazom demence pogovorno radi poimenujemo vsakdanjo pozabljivost, ki doleti vsakogar med nami, še posebej v časih, ko moramo misliti na nešteto stvari naenkrat. The old age can be defined as a period that includes people from 60 years onwards. The psychological signs of aging do not completely coincide with the calendar age and can occur significantly earlier or considerably later. One of the most common diseases in the old age is dementia, which is often unrecognized by the elderly themselves or relatives and people, who care for them. In the diploma work we presented dementia, its characteristics and symptoms. We also described the role of nurses in the treatment of dementia patients. In the diploma work are also presented the results of a research that were gained with an anonymous questionnaire. The study involved 30 randomly selected people. We wanted to establish the general knowledge and awareness of the term dementia among people. We wanted to find out if people are aware of the disease of dementia. The results of the study showed that people know what dementia is. They are familiar with the basic information about the disease most of them described dementia as forgetfulness. For more detailed information of the dementia they do not have enough information or lack the awareness of it. Half of the questioned people either had not been in contact with or did not meet or communicate with a person with dementia. A few of them do not even think about topics like this. The expression of dementia is used for everyday forgetfulness that can happen to everyone, especially at times when we have to think about numerous things at once.