UVAJANJE USTVARJALNE KLIME V RAČUNOVODSKI SLUŽBI NA PRIMERU IZBRANEGA PODJETJA - Horvat, Kristina (K. Horvat, 2011)
Ustvarjalnost je sposobnost vseh ljudi. Našo ustvarjalnost pa lahko zaviramo sami ali celo družba. Pomembno je, da se zavedamo, da je vsaka ideja ki nam pade na misel plod naše ustvarjalnosti in si zasluži da jo pretehtamo, uresničimo ali pa povemo na glas. Če tega ne storimo zamudimo priložnost napraviti nekaj drugačnega. Pri izražanju idej si lahko pomagamo s tehnikami ustvarjalnega mišljenja. Ideje nas vodijo do invencije, ki se ne pretvori nujno v inovacijo, je pa ključni del inovacijskega procesa. Kadar pa idejo razvijemo do uporabnosti in jo trg sprejme, lahko govorimo o inovaciji. Veliko ljudi meni, da je potreba po ustvarjalnosti najbolj prisotna v proizvodnih podjetjih, vendar temu ni tako. Ustvarjalni smo lahko na različnih področij. Na primeru izbranega podjetja, sem prikazala uvajanje ustvarjalne klime v računovodsko službo. V obravnavanem podjetju potrebujejo več ustvarjalnih ljudi, ki so pripravljeni nenehno dvigovati raven svojega znanja in ga v čim večji meri neposredno ali posredno prenašati v poslovna hotenja podjetja. Creativity is the ability, which we all possess. It is usually inhibited by ourselves or by the society. Every idea is a product of our creativity and we should share it with the world. By not doing it, we miss out the chance to make a change, to make something different. In expressing our ideas we can help ourselves with the creative thinking method. Ideas lead to inventions, which don't necessary lead to innovation, but are still a key part of the innovation process. We can talk about innovation, when we develop our idea to the level, that our idea is useful and is getting a good acceptance in the market. A lot of people are of the opinion that necessity for creativity is mostly present in manufacturing companies, but surprisingly it isn't so. We can be creative in many different areas, on many different ways. I have displayed the introduction of creative climate in the accounting service, on the example of a chosen company. The company needs more creative employees, which are prepared to learn, to bring their knowledge to a higher level and then pass the knowledge and experiences on, to help the company fulfill their business plan and aspirations.