NALOGE VODJE GRADBENEGA PROJEKTA V PROCESU PRIPRAVE IN IZVEDBE GRADBENIH PROJEKTOV - Vogrinec, Svetlana (S. Vogrinec, 2011)
Povzetek V diplomskem delu so opisane naloge vodje gradbenega projekta v procesu priprave in izvedbe gradbenih projektov. Graditev objektov je kompleksni proces, pri katerem gre za obsežna dela, ki zahtevajo usklajevanje velikega števila zakonsko opredeljenih aktivnosti in sodelovanje širokega spektra strok. Vse aktivnosti graditve objektov morajo biti med seboj usklajene in natančno določene, zato se za čas trajanja gradbenega projekta odredi centralna odgovornost za projekt vodji gradbenega projekta, ki opravlja skupek vodstvenih nalog pri reševanju organizacijskih vprašanj za uspešno izvajanje in dosego zastavljenih ciljev gradbenega projekta. Vodja gradbenega projekta deluje v celotnem procesu priprave in izvedbe gradbenih projektov, torej v fazah zasnove, projektiranja, neposredne priprave na gradnjo in pri sami gradnji objekta. Njegova temeljna naloga je, da poskrbi za pravočasno in kvalitetno izdelavo vsake od aktivnosti, ki tvorijo strukturo gradbenih projektov. Za to pa je potrebno zelo dobro poznavanje aktivnosti vseh faz graditve objektov in prav opisovanju teh vsebin je posvečen osrednji del diplomske naloge. Abstract The thesis describes the assignments of a construction project manager in the process of preparation and realization of a construction. The construction of buildings is a complex process that includes major works which demand coordination of numerous legally defined activities and cooperation of different disciplines. All activities of construction have to be mutually adjusted and specifically determined. Therefore the central responsibility for the construction during the process is given to the construction project manager who performs managing tasks and solves organizational issues in order to successfully achieve goals and objectives of a construction. The construction project manager operates during the whole process of preparation and execution of a construction, namely in the stages of design and planning, engineering, pre-construction and construction itself. His fundamental role is to ensure that each activity of construction structure is done on time and with quality. To be able to carry this out successfully he needs good knowledge of all construction project phases and the central part of the thesis deals mainly with describing these phases.