ETIČNO ODLOČANJE V MEDNARODNEM POSLOVANJU - Letonja, Heidi (H. Letonja, 2011)
V diplomskem seminarju smo obravnavali etiko v mednarodnem poslovanju. Pomembno je, da vemo kako se obnašati v določenih situacijah, kaj je primerno vedenje in kaj ne. Vendar se lahko sami odločimo kakšno poslovanje bomo izbrali in ali je za nas to etično ali ne. Vemo, da je vse težje ignorirati etično obnašanje v poslovanju, saj se vedno bolj govori o tem. Vsak narod ima svojo kulturo in pravila obnašanja, zato odločitve v mednarodnem okolju ne morejo temeljiti le na zakonih, marveč tudi na moralnih načelih in merilih. V podjetju so pri odločitvah etičnega ravnanja odločilni managerji, saj sprejemajo pravila, ki morajo biti etično pravilna. Vendar se le ti premalo zavedajo kako pomembna je etika pri poslovanju. Pri odločanju se pogosto srečujejo s poslovnimi dilemami in problemi, saj so v poslovanje vključene številne osebe, katere imajo vsaka svoje stališče. Dejstvo je, da etično poslovanje močno vpliva na ugled podjetja in če poslujemo etično se nam to kratkoročno in dolgoročno najbolj obrestuje. V poslovnem svetu je etika pomembna za gospodarski razvoj, saj bi le ta bil brez zaupanja in poštenosti nemogoč. Hitri poslovni uspehi in etično pravilno obnašanje so si pogosto v nasprotju. Zato velikokrat zasledimo besedo korupcija, saj si ljudje želijo hitre poslovne uspehe in delajo zato neetično. In the diploma seminar we discussed ethics in international business. It is important to know how to behave in certain situations, what appropriate behavior is and what is not. However, can you decide what kind of business we choose and whether it is ethical for us or not. We know that it is increasingly difficult to ignore ethical behavior in business they are increasingly talking about it. Every nation has its own culture and rules of behavior, and decisions in the international environment can not be based solely on the laws, but also on moral principles and criteria. The company has in the decisions of ethical conduct decisive managers they take the rules to be ethically correct. However, only these are insufficiently aware of the importance of ethics in business. In making its decision are often faced with dilemmas and problems of business, as they included a number of business people, which have their own position. The fact is that ethical business major impact on the reputation of the company and where we do business ethically is a short and long-term best interest. In business ethics is important for economic development, since only this was no trust and honesty is impossible. Fast business performance and ethical behavior correctly are often contradictory. Therefore, the word is often traced to corruption, because people want rapid business success and work therefore unethical.