Védenje pacientov o problematiki golenje razjede - Jelenko, Sanja (S. Jelenko, 2011)
V diplomski nalogi je predstavljena tematika o védenju pacientov o problematiki golenje razjede, koliko sami pacienti poznajo svojo bolezen in kdo je njihov vir informacij. Anketiranih je bilo 30 pacientov v urbanem in ruralnem okolju. Uporabili smo deskriptivno metodo dela z metodo anketiranja pa smo zbrali podatke in jih analizirali. Spoznali smo, da so pacienti dobro informirani o svoji bolezni, da je njihov glavni vir informacij patronažna medicinska sestra. Več informacij pričakujejo s strani zdravnika in medicinske sestre v ambulanti splošne medicine. Ugotovili smo tudi, da jim je v največjo podporo in pomoč pri samem zdravljenju patronažna medicinska sestra. Skozi raziskavo smo spoznali, da je starostna meja visoka in da se golenja razjeda pojavlja predvsem pri pacientih nad 70 let. Izobraženost pri teh letih pa je predvsem osnovnošolska. V povezavi z izobraženostjo, starostjo in okoljem, iz katerega izhajajo, pa smo ugotovili, da ni to v nikakršni povezavi, saj so rezultati pokazali, da ti dejavniki ne vplivajo na poznavanje golenje razjede. Golenja razjeda je rana, ki zahteva dolgotrajno zdravljenje. Pacienti so zadovoljivo seznanjeni z dejavniki tveganja, kot so gibanje, debelost, dolgo sedenje ali stanje, pomoč in podporo jim nudijo patronažne medicinske sestre. Pacienti in patronažne medicinske sestre so v času zdravljenja golenje razjede pogosto v stiku. Zaupanje in motiviranost z obeh strani je prav gotovo temelj dobre komunikacije in odnosa, ki lahko pospeši zdravljenje. In diploma work is presented the topic of patient's knowledge of the problem of shank ulcer, how much do they know about their own disease and who is their source of information. Thirty patients have been questioned in urban and rural environment. We used descriptive working method and with the method of survey we collected data and analyzed it. We discovered that patients are well informed about their disease and that their main source of information is a home health and hospice nurse. They expect more information by doctors and nurses from general medicine clinic. We also found that the maximum support and help with spot treatment is provided by home health and hospice nurse. Through research we learned that age level is high and that the shank ulcer appears at patients over 70 years. Educational attainment at this age is mostly elementary. In conjunction with education, age and environment, from which the patient origins, we discovered there is no connection between these factors, since the results showed, that the same factors do not affect the understanding of shank ulcer. Shank ulcer is a wound, which requires long term treatment. Patients are satisfactory informed with risk factors, such as movement, obesity, long sitting or standing. Assistance and support to patients are provided by home health and hospice nurse, so during the treatment of shank ulcer they are often in contact. Confidence and motivation from both sides are most definitely the foundation of good communication and relationship, which can accelerate healing.