POMEN ČUSTVENE INTELIGENCE MANAGERJEV V PODJETJU INTEREUROPA D.D. - Kelc, Tadeja (T. Kelc, 2012)
V zadnjih letih se vse pogosteje omenja pojem čustvena inteligenca, tako na delovnem mestu, kot v vsakodnevnih situacijah. Spoznali smo namreč, da inteligenčni kvocient (IQ) ni merilo za inteligentno obnašanje ali iznajdljivost v vsakdanjih življenjskih situacijah. Ljudje kljub visokemu IQ doživljajo neuspeh na delovnem mestu, v družabnih stikih ter pri soočanju s težavami in krizami. Značilnosti čustvene inteligence so psihologi razvrstili v pet temeljnih področij: samonadzor, samozavedanje, motivacija, empatija in iznajdljivost v družabnih stikih. Vse te značilnosti se kažejo v dveh tipih odnosov, ki ju človek razvija skozi življenje: v odnosu do samega sebe in v odnosu do drugih. Temeljna sposobnost čustvene inteligence, iz katere izhajajo vse ostale, je zavest o sebi. Gre za sposobnost človeka, da nepristransko, čustveno neangažirano opazuje in presoja samega sebe, ob tem pa ozavesti svoj notranji svet in zunanje obnašanje. Bolj ko smo tega sposobni, bolj poznamo sami sebe. Razvita zavest o samem sebi nam daje verodostojnost, stabilnost in gotovost, da se sprejmemo takšne, kakršni smo, poleg tega pa vzpodbuja k spremembi, da opazimo lastne pomanjkljivosti. Ameriška psihologa John Mayer in Peter Salovey sta postavila teorijo čustvene inteligence in poudarila, da imajo na inteligentno iznajdljivost v raznih življenskih sitacijah večji vpliv čustva kot pa hladno in objektivno obdelovanje podatkov. Tako je inteligentno obnašanje v največji meri odvisno od tega, kako upravljamo s svojim čustvenim umom. Koncept čustvene inteligence daje veliko globlji in kompleksnejši pogled na inteligentno obnašanje človeka. To ni več hladno, racionalno reševanje problemov in iznajdljivost v novih situacijah, saj je inteligenten le tisti, ki dobro pozna samega sebe in vlada nad samim seboj. Ne prepušča se lastnim nagonom in prazni želji po užitkih. Ima notranjo moč, s pomočjo katere vztrajno stremi k zastavljenim ciljem, ne boji se naporov in težav se ne obremenjuje se z morebitnim neuspehom. Njegovi cilji niso in ne morejo biti egoistični in niso motivirani izključno z lastnim napredovanjem, saj čuti z drugimi ljudmi in zaznava njihove potrebe. V kolikor ima takšen človek tudi zaželene socialne veščine, je tudi sprejet in priljubljen, mu ta omogoča, da vpliva in spreminja svet okoli sebe. V diplomskem seminarju smo najprej predstavili pojem čustvene inteligence ter teorije in osnovne komponente o čustveni inteligentnosti. Predstavili smo razliko med čustvi in čustveno inteligenco ter predstavili čustveno inteligentno organizacijo. Predstavili smo managment, funkcije managementa in opredelili pojem manager. V nadaljevanju smo ugotavljali vlogo čustvene inteligentnosti pri managerjih. Zadali smo si nalogo, da s pomočjo raziskave ugotovimo, kakšen pomen pripisujejo managerji v podjetju Intereuropa d.d, PE Maribor posameznim čustvenim spretnostim in čustveni inteligentnosti. Rezultati analize so pokazali, da imajo managerji, ki so sodelovali pri raziskavi, visoke čustvene spretnosti in so v večini posameznih primerov uporabljali čustveno inteligenco. In recent years, increasingly refers to the concept of emotional intelligence, both in the workplace and in everyday situations. Since we came to the conclusion that the intelligence quotient (IQ) is not a criterion for intelligent behavior, or inventiveness in everyday life situations. Despite the high IQ people experience failure in the workplace, in social contacts and to deal with problems and crises. Characteristics of emotional intelligence, psychologists divided into five main areas: self-control, self-awareness, motivation, empathy and resourcefulness in social contacts. All these characteristics are reflected in two types of relations, which man develops through life and you have a relationship to oneself and the relationship to others. American psychologist John Mayer and Peter Salovey laid the emotional intelligence theory, and stressed that the intelligent ingenuity in various living greater impact emotions rather than cold and objective treatment of data. Intelligent behavior largely depends on how you manage your emotional mind. Basic skills of emotional intelligence, giving rise to all the others, is self-consciousness. This is a man's ability to impartially observe and emotional assessment of himself, while aware of their own inner world and outer behavior. The more we know, the better able to themselves. Developed awareness of itself gives us credibility, stability and certainty to accept the way we are, but also encouraged to change to see their own shortcomings. The concept of emotional intelligence provides a much deeper and more complex view of intelligent behavior of humans. This is no longer cold, rational problem solving and ingenuity in new situations, it is intelligent is one who knows himself and the government of himself. Do not leave it's own instinct and desire for empty pleasures. It has the inner strength through which persistently strives for the objective, not afraid of the effort and hassle or mess with the possible failure. Its objectives are not and can not be selfish and not motivated solely by self-promotion, because other people feel and perceive their needs. If a man has such a desirable social skills, is also accepted and popular, which allows him to influence and change the world around them. And finally, having developed emotional intelligence may come to full expression the existing intellectual abilities. The undergraduate seminar, we first presented the concept of emotional intelligence and the theory and the basic components of emotional intelligence. We have presented the difference between emotion and emotional intelligence and emotional present intelligent organization. We presented management strategies, management functions and define the term manager. Here, we assessed the role of emotional intelligence in managers. We have set ourselves the task of using the research determine what level of importance managers in the company Intereuropa, PE Maribor individual emotional skills and emotional intelligence. The results of the analysis showed us that the managers who participated in the study of high emotional skills and the majority of individual cases using emotional intelligence.