RAZVIJANJE KOMUNIKACIJE SKOZI LUTKO - Kampl, Vanja (V. Kampl, 2011)
Diplomska naloga z naslovom Razvijanje komunikacije skozi lutko prinaša pogled na magično moč lutke na otrokov govorni razvoj v predšolskem obdobju. Teoretični del obravnava predvsem otrokov razvoj pri igri z lutko na splošno, pomen lutke za verbalno in neverbalno komunikacijo ter lutko kot motivacijsko sredstvo pri usmerjeni aktivnosti predstavljeni so razvoj in način razvijanja komunikacije ter povezanost lutkovne igre z drugimi področji, prav tako so dodane priprave na lutkovno ustvarjalno dejavnost, zastavljeni cilji ter metodični postopki dela in evalvacije, vsaki pripravi pa je dodana tudi slikovna predstavitev lutkovne ustvarjalnosti. Projektno delo smo izvajali v vrtcu Žalec, vanj so bili vključeni otroci, stari 3-5 let in skupina otrok, starih 2-3 leta, ki so si predstavo ogledali. Namen projektne naloge je bil otrokom ponuditi možnost igre z lutko in lutkovno ustvarjanje, pridobivanje izkušenj in izboljšanje medsebojne komunikacije. Otroke - ti so aktivno in z navdušenjem sodelovali v vseh vodenih dejavnostih - smo spodbujali in usmerjali, jim (če je bilo treba) pomagali, jih seznanili z novimi pojmi ter jim dali možnost proste igre z lutko, ki so jo sami izdelali, in nastopa pred vrstniki. S projektom smo zastavljene cilje dosegli prek lutkovnih ustvarjalnih dejavnosti, pri čemer se je s pomočjo lutke izboljšala verbalna in neverbalna komunikacija otrok. My diploma paper, entitled Developing communication skills with a puppet, deals with a magical power of a puppet to the child's verbal development in preschool period. In the theoretical part, the progress of a child while playing with a puppet, a puppet in general, the meaning of a puppet with verbal and non-verbal communication, and a puppet as means of motivation at a guided activity, are defined. There are ways of developing a communication and the connection of a puppet play with other areas presented. I enclosed preparations for creative activities with a puppet, the aims, methodical procedures and evaluations. There are photos added to each preparation. The project work was carried out in a kindergarten in Žalec and included children from 3 to 5 years and a younger group of children from 2 to 3 years, which observed the show. The purpose of the project work was to offer the children the possibilities to play with a puppet, and to make one, so they can gain experiences and improve communication with each other. The children actively and enthusiastically cooperated in all guided activities. We encouraged and directed them, offered help if necessary, introduced new concepts to the children, gave the children a free choice by playing with a puppet, which they made by themselves, and offered the experience of performing in front of the other children. With this project we achieved all the aims for creative activities with a puppet, where the child's verbal and non-verbal communication had improved.