Starostnikovo doživljanje prehoda iz domačega okolja v dom starejših občanov - Gotovnik, Blaž (B. Gotovnik, 2011)
Staranje prebivalstva je problem današnje družbe, saj število starostnikov intenzivno narašča, problemi, ki so povezani s staranjem, pa so čedalje bolj prisotni in očitni. Oskrba starejšega v večini primerov ni več v ožjem družinskem krogu, kot je to bilo nekoč. Veliko starostnikov zapusti domače okolje in nadaljnje življenje nadaljuje v domu starejših. Prehod iz domačega okolja v dom starejših v glavnem predstavlja veliko spremembo pri starejših na vseh področjih, tako na čustvenem, psihičnem, kot tudi fizičnem. V empiričnem delu smo raziskovali, kako močan stres so stanovalci doma starejših doživljali pri prehodu iz domače skupnosti v dom starejših občanov. Ugotoviti smo želeli, ali so se za odhod v dom starejših odločili samostojno, in kako težko so se prilagodili na novo okolje. Uporabili smo deskriptivno metodo dela, podatke pa smo pridobili s pomočjo anonimnega anketnega vprašalnika. Rezultati raziskave so pokazali, da prehod iz domače skupnosti v dom starejših občanov predstavlja za starostnike v polovici primerov močan stres, 22 % stanovalcev pa doživlja manjši stres, tako je zaradi prehoda v dom starejših občanov stresu izpostavljenih 77 % vseh anketiranih starostnikov. Stresu so bolj izpostavljene ženske, saj močan stres ob prehodu doživlja več kot polovica žensk in le nekoliko več kot tretjina moških. Raziskava je tudi pokazala, da se polovica starejših težko prilagaja novemu okolju in da se v 54 % niso sami odločili oditi v dom starejših občanov. Glavni razlog za prihod v dom starejših občanov je bila v 64 % bolezen, kar še dodatno podkrepi dejstvo, da je potrebna posebna pozornost zdravstvenega in negovalnega osebja pri individualni obravnavi v cilju lajšanja nastalega stresa ob doživljanju spremembe okolja. The ageing of population is a major problem of today's society as the number of elderly people continues to grow rapidly. This is the cause problems with ageing are becoming increasingly present and apparent. In the greater part caring for the elderly no longer takes place within the family circle as it was the case in the past. The majority of the elderly leave their domestic environment to continue their lives in an old people's home. The transition from a domestic environment to an old people's home is usually challenging and a dramatic life change in all aspects of life - emotional, psychical and physical. In the empirical part we conducted a research on how stressful the transition from a domestic environment into an old people's home was for the residents of the Old People's Home. We tried to determine whether the decision to move into an old people's home was their personal choice and whether it was difficult for them to adapt to a new environment. We used the descriptive method of research and collected data by analyzing an anonymous questionnaire. The results of our research showed the transition from a domestic environment into an old people's home is very stressful for half of the elderly people and mildly stressful for 22 percent of the residents, meaning 77 percent of all residents collaborating in our questionnaire had been exposed to some level of stress. Women tend to be more exposed to stress as 64 percent of women experienced high levels of stress whereas this was true for only 36 percent of the men. Our research showed half of the elderly were struggling with adapting to a new environment and in 54 percent of the cases the decision to go live in an old people's home was not their own. The main reason for the transition was disease in 64 percent of the cases, which shows the importance of the attention given by the medical and nurse staff in individual treatment with the goal of easing the resulting stress on experience of environmental change.