STRES PRI DELU V PODJETJU BOGEMA D.O.O. - Žakelj, Katja (2011)
Ker živimo hitro in se od nas na vseh področjih zahteva največ, je stres postal stalnica, ki nas spremlja na vsakem koraku. V tem času je stres najbolj prisoten v poslovnem svetu, saj se zaposleni vsakodnevno soočajo z novo informacijsko tehnologijo, podaljševanjem delovnega časa, kratkimi pogodbenimi roki, neposredni komunikaciji s strankami, komunikaciji s strankami preko elektronske pošte ipd. Prekomeren stres pri delu negativno vpliva na delavčevo sposobnost in s tem tudi na uspešnost podjetja. Pri tem se moramo v največji meri z njim soočiti sami, kljub temu, da za vpliv stresa v največji meri krivimo delovno okolje, sodelavce ali pa vodstvo. Za diplomsko nalogo sem izbrala naslov »Stres pri delu v podjetju Bogema d.o.o.«, ker sem sama zaposlena v tem podjetju. Cilj diplomske naloge je bil, da bi skozi pisanje naloge še globlje spoznala teoretično plat stresa, glede na to, da se z njim vsako dnevno soočam. Ker so osebe, ki so mi blizu zaposlene na drugih delovnih področjih kot jaz, sem se odločila, da naredim raziskavo o prisotnosti le tega pri delu na treh različnih delovnih področjih. This days we live fast lives. Everywhere we go we are expected to give our best and because of these two reasons, stress has become a constant part of our everyday life. Nowadays, stress has the biggest role in the business world. The people who work in this field are faced with new technologies, long work hours, short due dates, immediate contacts with clients and contacts with clients via e-mail on a daily basis. Too much stress can have a negative effect on worker’s job performance and consequently also on the success of a certain company. In most cases, we are left on our own to deal with stress, although the work environment, co-workers and the management of the company are most often the reasons for the stress we face. I chose the title »Stress with work in the company Bogema Ltd.« for this diploma paper because I am employed there. The aim of the diploma paper was to become even more acquainted with stress on a theoretical basis, given the fact that I am faced with it every day. The people I care about most all work in different areas so I decided to do some research on how much stress is present on three different areas of expertise.