PROGRAMI SPODBUJANJA GIBALNIH DEJAVNOSTI IN OZAVEŠČANJA O ZDRAVI PREHRANI ZA OTROKE - Hutinski, Aleksandra (A. Hutinski, 2011)
Namen diplomskega dela PROGRAMI SPODBUJANJA GIBALNIH DEJAVNOSTI IN OZAVEŠČANJA O ZDRAVI PREHRANI ZA OTROKE je bil sestaviti programe s katerimi bi ozavestili starše in otroke o pomenu gibanja ter zdrave prehrane. V teoretičnem delu je obravnavana debelost in s tem povezan pomen zdrave prehrane in gibanja otrok. Še posebej so izpostavljene težave in stigmatizacija otrok s prekomerno telesno težo v osnovni šoli. V praktičnem delu so predstavljeni programi, ki bi jih lahko izpeljali v osnovni šoli za vse otroke petih razredov, za otroke s prekomerno telesno težo ter tudi za njihove starše, s katerimi bi jim omogočili boljše in bolj kvalitetno prihodnje življenje. S pomočjo pridobljenih znanj bi namreč lahko spremenili prehranjevalne, gibalne in življenjske navade, ki so običajno vzrok za prekomerno telesno težo in nezdrav življenjski slog. Vsak izmed nas ima pomembno odgovornost, to je, da sami skrbimo za svoje zdravje in ga skušamo ohranjati, pri tem pa moramo skrbeti tudi za to, da bomo otrokom privzgojili to odgovornost že v otroštvu. Njihova pravica je, da se naučijo, kaj je zanje zdravo in kaj ni, naša dolžnost pa je, da jih tega naučimo. Ob razumnem prizadevanju, domiselnosti in z nekaj načrtovanja lahko zdravo prehranjevanje in gibanje postaneta naravni del življenja otrok. The purpose of my Diploma paper with the title The Programmes of Encouraging Movement Activities and Making Awareness of Healthy Diet for Children was to form programmes which will make parents aware about healthy eating and movement activities. Obesity and its relation to the meaning of healthy dieting are presented in the theoretical part. In particular, the problems and stigmatisation of overweight children in primary schools are pinpointed. In the practical part, the programmes, which could be realised in the fifth grade in primary schools for the children with overweight problems and their parents, are shown. With these, better and more quality future life would be possible. With the knowledge, gained from these programmes, we could change eating, movement and life habits which are usually the cause for overweight problems and unhealthy lifestyle. Everyone has got an important responsibility to take care for its health and this responsibility should be presented to the children in their childhood. It is their right to learn what is healthy and what not and it is our duty to teach them that. Healthy eating and physical exercise can become, with some planning, ingenuity and some effort, a natural children’s way of life.