Zloraba in odvisnost od alkohola na slovenskem podeželju - Kozel, Aleksandra (A. Kozel, 2011)
Osrednja tema, ki smo jo obravnavali v diplomskem delu, je zloraba in odvisnost od alkohola na slovenskem podeželju. V teoretičnem delu diplomskega dela smo opisali značilnosti alkohola, se posvetili alkoholni bolezni ter odvisnosti od alkohola. Navedli smo različne razloge za pitje, vzročne dejavnike, ki pripeljejo do odvisnosti ter posledice prekomernega uživanja alkohola. Empirično raziskavo smo izvedli na področju Male in Velike Varnice v občini Videm, marca 2010. Raziskava je bila izvedena s pomočjo raziskovalnega inštrumenta anonimnega anketnega vprašalnika AUDIT (Alcohol Use Disorders Identification). Pri nastanku raziskovalne naloge je bila uporabljena deskriptivna metoda dela. Rezultati so prikazani v obliki grafikonov. S pomočjo presejalnega testa smo anketirance uvrstili v štiri različne skupine: v skupino manj tveganih, tveganih in škodljivih pivcev ter v skupino odvisnih. Ugotavljali smo dejavnike, ki vplivajo na te štiri skupine (spol, starost, zakonski stan, zaposlitev, izobrazba, lastništvo vinogradov ter pridelovanje vina in drugih žganih pijač). Raziskava je pokazala, da moški pogosteje posegajo po alkoholu kakor ženske. Ugotovili smo tudi, da na območju raziskave tisti, ki sami proizvajajo alkoholne pijače, zlorabljajo alkohol pogosteje kot tisti, ki jih ne. V raziskavi smo ugotovili, da pri zlorabi alkohola pomembno vlogo igra več dejavnikov, med drugim tudi zaposlitev, zakonski stan ter izobrazba. The central subject of the diploma is misuse and dependence from alcohol in the Slovenian countryside. In the theoretical part the characteristics of alcohol were described and we also laid some attention to the alcohol disease and alcohol dependence. We stated various reasons for drinking, causative factors which lead to dependence from alcohol and consequences of excessive use of alcohol. The empirical research was made in Mala and Velika Varnica in the township Videm in March 2010. The research was made with the help of survey questionnaire AUDIT (Alcohol Use Disorders Identification). During the process of the research we used the descriptive method of work. The results are presented in the form of diagrams. The respondents were placed into four different groups: group of less hazardous drinking, hazardous drinking, harmful drinking and group of alcohol dependence. We reasoned which factors have an influence on the amount of alcohol consumption (sex, age, marital status, education, employment, ownership of vineyards, production of vine and other liquors). The research has shown that men more often consume alcohol than women. The research has also shown that those people who produce their own alcohol beverage, more often misuse alcohol as those, who do not produce their own beverage. The research has also shown that other factors like employment, marital status and education also have an influence on the consumption of alcohol.